Fenyegető érszűkület

A cukorbetegség egyik gyakori és igen veszélyes szövődménye az érelmeszesedés, mely érszűkülethez vezet. A nagyerek károsodását diabéteszeseknél elsősorban a 2-es típusú cukorbetegségre jellemző magas inzulinszint okozza. A cukorbetegség mellett fennálló magas vérnyomás, magas koleszterinszint és hasi elhízás növeli a rizikót. Az érelmeszesedés megjelenhet a szív ereiben, illetve gyakori az alsó végtagokon. A koszorúér szűkülete esetén a legsúlyosabb következmény a szívinfarktus, azaz a szív bizonyos területeinek elhalása vagy a szív teljes leállása.

A társbetegségek mellett rontja a cukorbeteg kilátásait a helytelen életvitel – a dohányzás, a mértéktelen alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya.

Az érszűkület természetesen nem csak a cukorbetegeket érinti, de diabétesz esetén az alsó végtagi érzéskiesés miatt az érintett sokszor nem érzi jelentősnek a fájdalmat, nem figyel fel időben az elváltozásra, amely súlyos esetben a láb elvesztéséhez vezethet. A betegség kialakulásában és az állapotromlásban sajnos nagy szerepe van a rosszul beállított vércukorszintnek.

Az érszűkület megelőzése cukorbetegeknél

A megelőzés fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Törekedni kell rá, hogy a vércukorszint megfelelő határok között maradjon, és értéke minél ritkábban legyen 10 mmol/l felett.

Az életmódkezelés pilléreit is komolyan kell venni: az étrend betartása, a gyógyszeres és/vagy inzulinkezelés mellett érdemes gyógyteával is támogatni az állapotmegőrzést. A veszélyeztető tényezők csökkentésével elkerülhető, lassítható az érelmeszesedés folyamata. A túlsúly legalább egy részének leadása segíthet a vérnyomás rendezésében, mely a koleszterinszint normalizálásával együtt csökkenti az érfalat károsító hatást.

A gyógynövények sokat segíthetnek ennek a komoly betegségnek a megelőzésében. A 2-es típusú cukorbetegek a Diabess-Györgytea rendszeres fogyasztásával tarthatják karban magukat. Ez a teakeverék hozzájárulhat ahhoz, hogy ne alakuljanak ki a szövődmények.

Emellett javasolt a galagonya gyógytea fogyasztása, legalább heti 1-2 csészével. A galagonya kedvezően hathat az érfal rugalmasságára, és szabályozhatja a szívritmust. Szívideg-nyugtató hatást is tulajdonítanak neki, így segíthet a meszesedés megakadályozásában. Enyhe nyugtató, így este javasolt meginni. Folyamatosan élvezhető előnyös hatása, nem szükséges szünetet tartani fogyasztásában.

A perifériás erek közül az alsó végtagi érszűkület a leggyakoribb a cukorbetegeknél. Első tünete a fájdalom vagy görcs, mely a lábizmokban jelentkezik – ezt a diabéteszes érzéskiesés miatt sokszor nem érzi súlyosnak a beteg. A véráramlás elégtelensége miatt a lábon keletkező sebek nehezen, vagy egyáltalán nem gyógyulnak, elfekélyesedhetnek, ami akár amputációhoz is vezethet. A megelőzés és a rendszeres orvosi kontroll mellett életbevágó a láb mindennapi ellenőrzése, a megfelelő lábbeli viselése, az esetleges sebek, elváltozások szakszerű ápolása.

Néhány jó tanács cukorbetegeknek a lábuk védelme érdekében:

  • Kímélő szappannal mossanak naponta lábat, ne hagyják kiszáradni a bőrt, mert ha kireped, könnyen begyulladhat.
  • Mosakodás után használjanak hidratáló hatású krémet, mellyel jó alaposan kenjék be a sarkat, a talpat, elkerülve a lábujjak közötti területet.
  • A bőr- és körömgombásodásra a cukorbetegek különösen figyeljenek, fontos, hogy a bőr védelmi funkcióját legyengítő, a gyulladásoknak kedvező fertőzéseket elkerüljék.
  • Ennek érdekében mindig alaposan töröljék szárazra a lábukat, mielőtt zoknit húznak. Utóbbi ne szorítsa a lábat és természetes anyagból készüljön: pamutból, gyapjúból, de hordható speciális, cukorbetegek számára készült termék is, amely természetes módon hat a fertőzések ellen.
  • Cukorbetegek ne viseljék ugyanazt a cipőt egyfolytában két napnál tovább.
Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom