Magas vérnyomás

A cukorbetegség rendkívül gyakori társbetegsége a krónikus magas vérnyomás. Az ennek talaján gyakrabban előforduló szív- és érrendszeri katasztrófák, mint a szívroham, az agyvérzés, a trombózis, a vezető halálokok között találhatók.

Az egészséges felnőtt ember vérnyomása (kortól függetlenül) 130/80 Hgmm alatti, 140/90 Hgmm felett már magas vérnyomásról beszélünk, mely túlzott nyomást gyakorol az érfalakra. Ez azzal a veszéllyel jár, hogy azok elvékonyodnak, megrepednek, ami agyvérzéshez, infarktushoz vezethet.

Galagonya, a természetes vérnyomáscsökkentő

Az orvosi kezelés kiegészítésére, a magasvérnyomás-betegség megelőzésére a galagonya virágos ágvégéből készült tea kiválóan alkalmas. Ha normális vérnyomás mellett egy héten egyszer elfogyasztunk egy csésze teát, a jövőben a magas vérnyomás csak enyhébb formában vagy jóval később alakul majd ki. Ez a tea készülhet fagyöngyből is.

galagonya virágos ágvég csökkentheti a vérnyomást, jó hatású lehet a szívidegekre, a szívritmusra, érelmeszesedés ellen is hasznos lehet – tisztítja az ereket belülről, anélkül, hogy tágítaná azokat, mint a gyógyszerek. Ez lényeges különbség a galagonya előnyére. Különösen a koszorúér tisztításában jeleskedik, és hozzájárulhat a szív és az érrendszer rugalmasságának megtartásához. Ez utóbbi „tudása” segíthet megelőzni a szívinfarktusta szívizomelhalást és az agyvérzést. Galagonyából az egybibés és a cseregalagonya egyformán jó a tea elkészítéséhez.

Kiknek ajánlott a galagonyatea?

A galagonya csak magas vérnyomásnál használható, amikor a vérnyomás alsó értéke 90 Hgmm, vagy e fölött van. Ingadozó vagy alacsony vérnyomásnál a galagonyát nem szabad használni. A hajszolt életmód nagyon megterheli a szívet, az idegrendszert. Ezért kiváló, ha heti egy-két csésze galagonyateát megiszunk megelőzésként – a nap bármelyik szakában, étkezés előtt – akkor is, ha egészségesnek érezzük magunkat.

A galagonyavirágból készült tea készítéséhez két és fél deciliter forrásban lévő vizet ráöntünk egy teáskanálnyi növényre, majd lefedjük. Kb. 10 percnyi állás után leszűrjük, és étkezés előtt lassan megisszuk. Az étkezés előtt fogyasztott tea jobban, könnyebben felszívódik, ezért így javasolt a fogyasztása.

A galagonyatermésből készült tea ugyanolyan jó hatású, mint a virágos ágvég. Két eltérés azért van közöttük: a termésben nincs a szívidegre nyugtatólag ható anyag, mert a termés érésekor az ágvégben már nincs nedvkeringés. A galagonya magja előnyös lehet az vérrögök kialakulásának megelőzésében. A magot meg kell törni, és egy teáskanálnyi magot 2-3 percig kell főzni két és fél deciliter vízben. A megelőzésre használt teát elég kéthetenként inni, de ha csak néha-néha iszunk egy csészével belőle, akkor is sokat tettünk az egészségünkért.

A galagonyatea helyes fogyasztása

Akinek állandóan 140/90 Hgmm felett van a vérnyomása, azok számára előnyös lehet minden harmadik nap egy csésze galagonyatea fogyasztása.

Ennél magasabb értéknél már mindenképp érdemes orvoshoz fordulni, emellett kedvező lehet kétnaponta egy csésze tea fogyasztása. A teaivás megkezdését a kezelőorvossal meg kell beszélni, főleg gyógyszerszedés mellett. Rendszeres teafogyasztás esetén a vérnyomás gyakori kontrollja elengedhetetlen, a mért értékek alapján az orvos dönt a kezelés bármilyen módosításáról, a felírt gyógyszeradag esetleges, fokozatos csökkentéséről. A galagonyatea hosszú távon is fogyasztható, mellékhatást ilyenkor sem figyeltek meg, csak a vérnyomásértékek kedvező alakulását. Épp emiatt nem javallott alacsony vagy normál vérnyomás esetén.

A galagonya virágos ágvéget úgy is el lehet készíteni, hogy 6-8 órán keresztül hideg vízben áztatjuk. Ebben az esetben vigyázni kell, hogy a hideg víz ne legyen magas ásványianyag- tartalmú, mert akkor a tea belsőleges hatása gyengülhet. Gyógyszertárakban kapható desztillált vízzel is készíthető tea, ilyenkor 5-6 szem csipkebogyót vagy egy teáskanál csipkehúst is bele lehet tenni a vízbe, ez erősíheti a galagonya hatását.

Fehér fagyöngy a magas és az ingadozó vérnyomás ellen

A másik nagyon hatásosnak tartott gyógynövény a magas vagy ingadozó vérnyomásra a fehér fagyöngy, melynek  leveleit és a ceruzánál nem vastagabb ágait gyűjtjük, általában lombhullást követően egész rügyfakadásig. Ekkor van benne a legtöbb hatóanyag. Nemcsak vérnyomás-csökkentő, hanem azt szabályozó hatást is tulajdonítanak neki. Érelmeszesedés, különösen koszorúér-elmeszesedés megelőzésének céljából is fogyasztható, serkentheti a szívműködést. Cukorbetegség, sőt, daganatos betegségek esetén is kedvezőnek tartják.

A tea elkészítési módja eltér a galagonyáétól, mivel kizárólag hideg vizes áztatást használunk. Itt is figyeljünk, hogy a víz ne legyen magas ásványi anyag-tartalmú – forralt vagy desztillált víz használata ajánlott. Kihűlés után tegyük bele a fagyöngyöt, és áztassuk a hideg vízben 12 órán keresztül, estétől reggelig, vagy reggeltől estig. Meleg víz nem alkalmas teakészítésre, mert a hatóanyagok lebomlása megszünteti a tea gyógyhatását.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Megújult a Györgytea mobilapp!

Kívül-belül megújult a Györgytea mobilapp, új köntösbe csomagoltuk és hasznos funkciókkal bővítettük.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom