Cukorbetegség a világ minden táján

Magyarországon jelenleg 772 ezer cukorbeteg áll kezelés alatt, és további százezrek élnek a betegség valamely előállapotában, vagy diagnózis nélkül. Évente 30 ezer ember hal meg hazánkban a diabétesz valamely szövődményével összefüggő ok miatt.

A cukorbetegség olyan komplex anyagcserezavar, amelynek hátterében részleges vagy teljes inzulinhiány, illetve a csökkent inzulinérzékenység áll, s amelyet hosszabb betegségfennállás esetén gyakran kisér- és/vagy nagyér-károsodás kísérhet [1].

A diabétesz napjaink egyik népbetegsége, amely már az ókorban is ismert volt, de máig is rejtély az orvostudomány számára. Nem tudják, mitől alakul ki, nem tudják gyógyítani. A világon mintegy félmillárd cukorbeteg van, és ez a szám néhány évtized alatt megduplázódhat.

cukorbetegseg-a-vilag-minden-tajan

Nemzetközi prognózis a cukorbetegség terjedéséről

A kilátások katasztrofálisak: a fekete kontinens, Afrika országaiban a cukorbetegek száma 2030-ra megduplázódik. Egyedül Etiópiában ez a szám 796 ezerről 1 820 000-re nő majd. A fejlett országokban, mint pl. Norvégia, a növekedés mérsékelt: 130 ezerről 207 ezerre jósolható. Bulgáriában, amely viszonylag szegény ország, csökkenő tendenciát mutatnak a számok: 472 ezerről 458 ezerre esik majd vissza a cukorbetegek száma. A szintén szegény Indiában viszont 31 millióról 79 millióra ugrik a következő 25 évben [2].

A cukorbetegség megelőzésében, kialakulásának, szövődményeinek késleltetésében segíthet a helyes táplálkozás, a rendszeres testmozgással járó, aktív életmód és bizonyos gyógynövények fogyasztása.

A cukorbetegségnek két típusa van, az 1-es (autoimmun folyamat miatt pusztulnak el az inzulintermelő sejtek, ezért élethosszig inzulinpótlásra van szükség), és a 2-es, melynek kialakulása több tényezőtől függ: a genetikai hajlamra „ráerősíthet” a mozgásszegény életvitel és a nem megfelelő táplálkozás, valamint más krónikus betegségek fennállása. A korábban időskorinak nevezett 2-es típusú cukorbetegség sajnos már egész fiatal korban is előfordul, de jellemzően 45 éves kor után jelentkezik. Kialakulása megelőzhető, késleltethető az étrendi és és életviteli tanácsok betartásával.

Gyógynövényekkel a cukorbetegség megelőzéséért

Azok a növények, melyek az anyagcsere működését segítik, a cukorbetegség megelőzésében is kedvezőek lehetnek. Ilyenek találhatók a  Diabess-Györgyteában, melynek működése a következő elveken alapul:

A csalán levele vértisztító, vizelethajtó, vércukorcsökkentő, méregtelenítő hatású. A gyermekláncfű gyökere emésztést elősegítő, máj- és epeműködést serkentő, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő. Segíthet a vérckorszint csökkentésében, fontos szerepe van az érrendszeri szövődmények és a retinopátia megelőzésében.

Az orbáncfű elsősorban kedélyjavító hatásánál fogva játszik szerepet a sokszor depresszióval is járó cukorbetegség kezelésében, emellett megszüntetheti az idegességhez társuló pszichoszomatikus panaszokat.

fekete áfonya  szénhidrát-metabolizmust befolyásoló szerepe a múlt század óta ismert. Magas krómtartalma révén segíthet a vércukorszint szabályozásában, antioxidáns-tartalma miatt kiemelkedő szerepet kap a szövődmények kivédésében.

katángkóró gyökér legfontosabb összetevője az inulin, az egyik legalacsonyabb glikémiás indexű [3] összetett szénhidrátvegyület. Prebiotikus hatása révén fontos szerepe van a vastagbél egészséges baktériumflórájának fenntartásában. A népi gyógyászat régóta használja a cukorbetegség kezelésében.

Ezekből a gyógyteákból heti 1-2 alkalommal megelőzési céllal is érdemes lehet inni. A Diabess-Györgyteát megelőzés céljából nem ajánljuk, de összetevőit külön-külön bátran lehet fogyasztani.

A kialakult betegség orvosi kezelést igényel. Igen hasznos lehet, ha a beteg – orvosával konzultálva – a kezelés mellett étrendkiegészítő jelleggel Diabess-Györgytea keveréket fogyaszt.

[1] Diabetes Mellitus – a gyógyszerészi gondozás alapelvei. Galenus kiadó, Budapest, 2005, 17. old.
[2] Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai
[3] Glikémiás index: az ételek vércukorszintre gyakorolt hatását jellemző érték

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom