Ha nem teszek érte, nem fog csoda történni

1_320x240Csendom János 55 éves közgazdásszal beszélgettünk a cukorbetegségről és az életmódváltás fontos lépéseiről, amiket a diagnózis után beiktatott az egészsége érdekében.

Kérem, meséljen magáról!

Életem nagy részében a közigazgatásban és a magánszférában dolgoztam külföldi cégeknek: mindig is elég stresszes életet éltem. A gyerekeim már nagyok, kirepültek. A párom gyógymasszőr, aki nagyon sokat segít abban, hogy a cukorbetegséggel megbirkózzak.

Önnél hogyan jelentkezett a betegség?

2014-ig fogalmam sem volt róla, hogy én cukorbeteg volnék. Tavaly februárban kaptam egy vírusos fertőzést, amely hasnyálmirigy-gyulladásban végződött. Ekkor azzal a diagnózissal küldtek haza, hogy 2-es típusú cukorbeteg vagyok. 40 fölötti cukorral vittek be az intenzívre, a kórházból pedig napi öt adag inzulinnal küldtek haza. Beállították a szénhidrát-mennyiségemet – ezt betartottam, és így 5-6 körülire csökkent a vércukorszintem. Már a kórházban 6-osra csökkent a vércukorszintem, amikor tartottam a diétát.

Hogyan élt a cukorbetegség megjelenése előtt?

Teljesen normális, aktív életet éltem. Nagyon szerettem mindenféle vízi sportot, például az úszást. Évek óta, közel 20 éve szaunázom hetente, ezért sem gondoltam, hogy szervi bajom lenne.

Hogyan változott az életmódja a cukorbetegsége óta?

Mi már a betegségem előtt sem ettünk fehér kenyeret: rozskenyeret eszünk, és fél kiló nekem egy teljes heti adag. A kórház óta 20 kilót le is fogytam, most 81 kiló vagyok. Nagyon szigorúan betartjuk, mit mivel lehet helyettesíteni: például köretként rizs helyett karfiolt, rakott krumpli helyett rakott céklát eszünk. Nem főzzük, hanem sütjük a zöldségeket. Hitvallásom: az orvosok segítségével az embernek saját magának kellene tennie ahhoz, hogy a mai világban egészséges maradjon. Ha valaki nem akarja a változást, helyette senki nem teheti meg. Ha nem teszek érte, nem fog csoda történni. Az a feladatunk, hogy a szervezet normális működését segítsük visszaállítani: mozogni kell, csökkenteni a stresszt. Én rendszeresen sportolok, kerékpározom. Egy hónapja elkezdtem újra szaunázni is.

Mi a kedvenc „diétás”menüje?

Gulyásleves, amit egyszerű húslevesként készítünk. Ez tulajdonképpen egy zsír nélküli paprikás húsleves. Utána pedig egy „köleskoch” saját főzésű lekvárral, amit rizs helyett kölessel főzünk meg.

Hogyan ismerte meg a Diabess-Györgyteát?

A párom találta az interneten. Már előtte is ismertem Gyuri bácsit, láttam egy interjút vele korábban.

Miért fogyasztja?

Mert segít a vércukorszint-ingadozásokat mérsékelni. Sajnos a cukorbetegség szövődményei a szememet is érintették: először érújdonképződés, majd ödéma következett. Azért is iszom mindennap a teát, mert a szememen is érzem, hogy jót tett neki. A műtétek és – meggyőződésem szerint – Gyuri bácsi teája miatt is javult a látásom.

Milyen gyakran issza a gyógynövényekből készült Diabess-Györgyteát?

Április óta minden nap megiszom napi egy csészével. Az este nekem arról is szól, hogy 6 körül, a vacsora után jön egy pohár gyógytea. Szigorúan betartom az elkészítés előírásait: nem fém szűrővel szűröm a teát, és a megfelelő ideig áztatom.
A kezelőorvosom a kórházban ezzel nem foglalkozik, a háziorvosom viszont inspirált, hogy abba ne hagyjam. Azt mondta: ha iszod a teát, és még 10 kilót lefogysz, akkor semmi bajod sem lesz! Én nem hittem eleinte, de így lett.

További interjúk cukorbetegekkel:
Diabess történetek – Kormos Zoltánné
Interjú Fejér Istvánnal, aki évek óta issza a Diabess-Györgyteát
Diabess történetek - Kelemen Istvánné története
Végre alacsonyabb a vércukorszintem - Interjú Buzás Lászlónéval

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Itt a Györgytea mobil applikáció!

Már letölthető a Györgytea mobil applikáció, mely minden gyógynövénybarát kedvenc alkalmazása lehet.

Image
 
Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom