Nemzetközi Diabétesz Nap

A Nemzetközi Diabétesz Nap (november 14.) alkalmából írom ezt azoknak, akik érintettek, és azoknak, akiknek kívánom, hogy soha ne legyenek azok.

A cukorbetegségről egy csomó írás jelenik meg szakértők, orvosok, dietetikusok, szakápolók tollából. Könyvek, füzetkék, recepteskönyvek, egyéb kiadványok segít(het)ik a betegek életét.

Itt most a rövid távú szövődményekről olvashatnak.

Hypoglikémia vagyis a nagyon alacsony, 0 közeli vércukorszint. Előfordulhat, ha túl sok inzulin kerül a szervezetbe pl. gyógyszer-túladagolás miatt, vagy túlzásba vitt fizikai aktivitás után, esetleg elégtelen táplálékbevitel vagy túlzott alkoholfogyasztás következtében.

Tünetei  a szédülés, végtagreszketés, szapora szívverés, hideg verejtékezés, sápadtság, epilepsziához hasonló görcsök. Ha nem jut azonnal elegendő cukor a szervezetbe, súlyos következményekkel jár.

Ilyenkor a közelben lévő emberek segítsége szükséges. Ha a beteg szinte öntudatlan, és nyelni sem képes, a nyelve alá adott méz életmentő lehet. A nyálkahártyán keresztül gyorsan felszívódik, a cukor bekerül a vérbe. Azonnal orvost kell hozzá hívni.

Ketoacidózis

Magas vércukorszint és a vérben felhalmozódott ketontestek jellemzik. Inzulin beadás elmulasztásából vagy fertőző betegségek következtében alakul ki. Érdemes beszélni róla a manapság divatos ketondiéta kapcsán is. Ha a sejtek nem kapnak cukrot, a szervezet a zsírsavak bontásához kezd, ami ketontestek képződéséhez vezet.

Tünetei az állandó szomjúság, hányás, hányinger, acetonszagú lehelet. Kiszáradás, zavarodottság, szapora pulzus, súlyos esetben eszméletvesztés fordul elő. Akár halálos kimenetelű is lehet, ha nem kap a beteg intravénás folyadékot és inzulint, ezért fontos felismerni a kezdeti tüneteket.

Figyelni kell az inzulin adagolását, pl. hogy jól működik-e a pumpa.

Diabéteszes kóma

A magas vércukorszint következménye lehet. Sokszor így derül ki a cukorbetegség. Napok, esetleg hetek alatt alakul ki a jelenség. Idős embereknél gyakori, akik nem ellenőrzik rendszeresen a vércukorszintjüket, és a veséjük sem működik 100%-osan. Tünetei a gyakori vizeletürítés, szomjúságérzet, lábgörcs, szapora szívverés.

Folyamatos, rendszeres vércukorszint-ellenőrzéssel megelőzhető.  

A Diabess-Györgytea rendszeres fogyasztásával nagy valószínűséggel elkerülhetők ezek a nemkívánatos jelenségek. Itt olvasható róla több: www.diabess.hu

Tájékozódás végett jó szívvel ajánlom ezeket a weboldalakat is:

https://www.egycseppfigyelem.hu/

www.diabet.hu


Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő

 

 

 


Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom