Fogápolás cukorbetegeknek IS

A fogápolás fontos része a higiéniának. Jó fogakkal jól rágunk, az alaposan megrágott ételt könnyebben emészti a gyomor. A rossz fog viszont számos betegség melegágya lehet.

A fogápolás fontos része a higiéniának, hiszen emésztőrendszerünk része a szájüreg, benne a fogaink. Jó fogakkal jól rágunk, az alaposan megrágott ételt könnyebben emészti a gyomor, jobban felszívódnak belőle a tápanyagok. A rossz fog számos betegség melegágya: okozhat ízületi problémákat, de akár szívelégtelenséget is.

A fogak legnagyobb ellensége a cukor. Míg 100 évvel ezelőtt a magyar lakosság évente 2 kg cukrot fogyasztott átlagosan, ma 50 kg cukrot eszünk meg egy év alatt. A száj mikroorganizmusai a cukrot néhány perc alatt savvá változtatják, mely kikezdi a fogzománcot, és elkezdődik a fogszuvasodás.

A fogszuvasodásra való hajlam hasonló a diabéteszesek és az egészségesek körében annak ellenére, hogy a cukorbetegek cukormentes diétája kedvező lehetne a megelőzésében. Mivel a diabeteszesek nyálelválasztása csökkent, alacsony a nyál pH-értéke és a fogak természetes öntisztulása romlik.

Igen rossz a fogazatuk azoknak a betegeknek, akiknél a diabétesz 14 éves életkor alatt alakult ki, akiknél nem kielégítő az anyagcsere-gondozás vagy akik nem megfelelően ápolják fogaikat. A fokozott foglepedék- és fogkőképződés ínygyulladást okoz. Aki rendszeresen ápolja fogait, de a nem megfelelő fogkefe vagy a helytelen tisztítási mód miatt letolja, felsérti az ínyét, annál bekövetkezhet a gyökérfelszín – hidegre, melegre, édesre érzékeny – kopása, amelyet fognyaki kopásnak nevezünk.

cukorbeteg_fogbetegseg

Fogágybetegségek

Fogágybetegség miatt körülbelül ugyanannyi fogat veszítünk el, mint a fogszuvasodás következtében. A cukorbeteg szervezet anyagcserezavara és annak szövődményei a csontrendszerben is elváltozásokat okoznak. Miután cukorbetegeknél az egyszerű ínygyulladástól kezdve a fogágy pusztulásáig terjedő tünetek viszonylag gyakoriak, egyértelmű, hogy a diabétesz komoly kockázati tényező a fogak meglazulásában és elvesztésében. Tapasztalatunk szerint a cukorbetegek csupán 20 százalékának ép a fogágya, a fogágygyulladás pedig a betegek 78 százalékát jellemzi.

Ha a csonthártyára vagy magára a csontra is átterjed a gyulladás, a folyamat maradandó elváltozást okoz. A mozgó fogakat viszont nem kell azonnal eltávolítani, mert a fogágykezelést követő pótlással visszanyerhetik stabilitásukat. Helytelen az a szemlélet, hogy 1-2 fog kihúzása „nem számít”, mert a hiány esetleg meghiúsíthatja a célszerű fogpótlást. Diabéteszes betegeknél a rögzített fogpótlások ajánlottak. A kivehető fogsor a maradék fogazatot is megterheli, a károsodott tartószövetekre további terhelést ró, ezért lehetőleg kerülendő.

Ha mégis műfogsoruk van, azt is ápolni kell. Az ápolatlan fogsor rossz lehelethez, gombás fertőzésekhez, ínygyulladáshoz vezetnek. Minden étkezés után mossák meg az erre való speciális műfogsor tisztító fogkefével folyó víz alatt, nem kell sem fogkrémet, sem más tisztítószert használni. Éjszakára a tisztítás után tegyék a kereskedelemben kapható folyadékba vagy tiszta vízbe.

Szájnyálkahártya-betegségek

Olykor fájdalmatlanok, panaszt nem okoznak például a nyálkahártya fehér foltos elváltozásai. Előfordulnak viszont olyan formái, amelyekből rákmegelőző állapot fejlődhet ki, ezért kezelésük, illetve eltávolításuk nagyon fontos. Az égő érzést okozó, a szájpadon vagy a nyelven kialakuló gombás elváltozás gyakoribb a fogsort viselőknél. Gyógyszeres kezelés, esetleg a régi fogsor cseréje hozhat gyógyulást. Ajánlatos a fokozott rendszeres szájápolás, a megelőzés, a diabetológiában jártas fogorvos felkeresése a diabétesz felismerésekor, a kezdeti tünetek idején.

Fogápolási tanácsok:

  • Mossanak fogat minden étkezés után-ha nincs alkalmuk napközben fogat mosni, legalább tiszta vízzel öblítsék ki a szájukat evés után
  • A lefekvés előtti fogmosás soha ne maradjon el
  • Használjanak fogselymet a fogak közötti ételmaradék eltávolítására
  • Fogmosáshoz használjanak gyógynövénytartalmú fogkrémet
  • Évente kétszer ellenőriztessék fogaikat a fogorvosnál
  • Csökkentsék a cukorfogyasztást
  • Minél kevesebb édességet egyenek főétkezések között
  • Cukros üdítők helyett igyanak csapvizet vagy gyógyteát

Idős korban is fontos a fogápolás. A szuvas fogak, a gyulladt fogíny nem csak a helyes rágást csökkentik, de számos betegség melegágyai lehetnek. A szájban lévő kórokozók a vérrel eljutnak testünk más szerveibe is és fájdalmat, betegséget, gyulladásokat okozhatnak. Egyik következmény az öregkori szájszárazság, mely igen kellemetlen és veszélyes jelenség. Károsan befolyásolja a rágást, ízlelést, akadályozza a beszédet. A helyes szájápolással mindez elkerülhető.

Mossák meg a nyelvüket is, ahogy Ázsiában teszik. Ott a reggeli tisztálkodás elmaradhatatlan része a nyelv tisztítása is. Naponta egyszer, lehetőleg reggel dörzsöljék meg gyengéden a nyelvüket a fogkeféjükkel. A nyelv hátsó részén található a legtöbb baktérium, itt a legnehezebb a tisztítás. A hányinger elkerülése végett vegyenek mély levegőt és gyakran öblítsék a szájukat.

Fogmosáshoz, fogfehérítéshez, fogkő eltávolításhoz, fogszuvasodás és gyulladás megelőzésére, műfogsor tisztításhoz el sem tudják képzelni, mi mindenre használható a szódabikarbóna. Akár magában, akár fogkrémbe keverve használják, gyönyörű mosolyuk lesz tőle.

Szájöblítéshez ajánlom a zsályaecetet, melyet házilag is elkészíthetnek: a friss zsálya virágját 3-4 napon keresztül áztatjuk almaecetben, utána leszűrjük és kész is. Egész évre valót készíthetnek, sokáig eláll.

Ha gyulladás van a szájukban, diólevél teát készítsenek, azzal öblögessenek naponta többször is. Fájós fog lüktetését rászorított friss útifű vagy szegfűszeg, mentolos alkoholba mártott vattatampon csillapíthatja.

A mezei zsurló kovasav tartalma miatt kiválóan karban tartja a fogínyt, csillapítja a fogínyvérzést. Porrá őrölve keverjék a fogkrémbe vagy közvetlenül mártsák bele a nedves fogkefét.

Legfontosabb azonban a cukorbetegség gondozása, a megfelelő diéta, az orvosi utasítások betartása. Az ideális vércukorszint eléréséhez kiváló segítséget nyújtanak azok a gyógynövények, melyek a Diabess-Györgytea keverékben találhatók.

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom