Önfeledt nyaralás cukorbetegen is

Hogyan készüljenek fel a cukorbetegek a nyaralásra? Mire érdemes odafigyelni? Érdemes gyógyteákat tenni a bőröndbe?

A nyári programok megszervezése nagy izgalommal jár minden család számára. Sokszor az egészséggel kapcsolatos tennivalók maradnak utoljára az intézendők listáján, pedig ha baj van, egy idegen országban még kiszolgáltatottabbnak érzi magát az ember. Utasbiztosítások gondoskodnak a megfelelő ellátásról, de az utazónak magának kell legelőször gondolni saját érdekeire.

Ez fokozottan igaz a kezelés alatt álló beteg emberre. A cukorbetegség szerencsére nem kíván bonyolult orvosi beavatkozásokat, viszont az eltérő éghajlati viszonyok, magasabb hőmérséklet, esetleg a követendő étrend miatt jó, ha a beteg előrelátóan számításba veszi egészségi állapotát.

onfeledt-nyaralas-cukorbetegen-is

Belföldi utaknál nincs különösebb tennivaló. A meghatározott szénhidrátmennyiség fogyasztását előíró étrend időnként gondot okozhat, de a legtöbb étteremben, szállodában vannak olyan ételek, melyeket a cukorbeteg is nyugodtan fogyaszthat. Inkább az szokott a baj lenni, hogy nem tartja a beteg a diétáját, mondván, egyszer egy évben megengedhetem magamnak, hogy jókat egyek. Ez bizonyos szempontból igaz, nem a szabadság alatt kell arra törekedni, hogy tökéletes legyen a vércukor szintje, de teljesen nem szabad feladni a kontrollt. Ilyenkor hasznos igazán a Diabess-Györgytea, mellyel a kisebb „bűnöket” ellensúlyozni lehet. Egy-egy csésze tea a fagyi vagy a pizza után segít helyreállítani a kibillent egyensúlyt. A tea elkészítése esetleg akadályba ütközhet. Ha olyan helyen nyaralnak, ahol nincs lehetőség teát főzni, vigyenek magukkal egy kicsi vízforralót, egy szűrőt és csészét, hogy elkészíthessék napi friss teaadagjukat. A nagy melegben még fontosabb, hogy mindig friss teát igyanak, a magas szobahőmérsékleten néhány óra alatt is tönkremegy a tea. Tegyék hűtőszekrénybe, ha nem isszák meg azonnal, és mindennap készítsenek frisset. A gyógyszert szedők gondoskodjanak a megfelelő adag orvosságról. Ügyeljenek a megszokott gyógymód pontos követésére, ne maradjon ki egy tabletta, egy szúrás, egy csésze tea sem.

Ha külföldre utaznak, gondoskodniuk kell arról, hogy betegségükről, a gyógykezelésről idegen nyelvű tájékoztató is legyen kéznél. Angol nyelvű feljegyzés mindenképp szükséges, de még jobb, ha az adott ország nyelvén is készítenek pár mondatos leírást a betegségről, a szedett gyógyszerekről, és azok dózisáról, hatóanyagairól. Ha inzulinos betegről van szó, ez annál is fontosabb, mert a fecskendő-ampulla félreértésre adhat okot az ellenőrző hatóságoknál, ha nincs megfelelő magyarázat. Az Egyesült Államokban, Kanadában a teacsomag is gyanús lehet, ezért utazás előtt angol nyelvű tájékoztatást írjanak arról, hogy a Diabess-Györgytea a gyógykezelés része, és ebben legyen benne az összetevő növények angol neve is.

Repülőutaknál kétszeresen körültekintően kell eljárni. A betegnél mindig legyen gyors szénhidrátforrás (szőlőcukor, nem diétás üdítőital, 100%-os narancslé) arra az esetre, ha hosszabb ideig nem jut ennivalóhoz. Az időzónák átrepülésekor esetenként több vagy éppen kevesebb teára-gyógyszerre-inzulinra lehet szükség. Számítani kell a késésekre is, mindig mindenből legyen tartalék. Nem tanácsoljuk viszont, hogy Györgyteát elkészítve vigyenek magukkal: hamar megromlik, és nem kívánt mértékben leviheti a vércukor szintjét.

Az utazási betegségek sokszor hányással, hasmenéssel járhatnak, ami még inkább felborítja az anyagcserét. Gondoskodni kell elegendő folyadékpótlásról, fertőtlenítő gyógynövényekről. A málnalevél, szederlevél kitűnő hasfogók, ha baj van, akár napi 3-4 csészével is ihatnak belőle.

Az utazás előtti rövid konzultáció az orvossal mindenképp tanácsos. Ha megkapják a megfelelő felvilágosítást, és megteszik a szükséges óvintézkedéseket, nem lehet baj.

 

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom