Jogi kérdések a cukorbetegség kapcsán

A cukorbetegség az orvosi életmódterápiának nevezett komplex megközelítéssel kezelhető sikeresen: ennek része az étrend követése, a rendszeres fizikai aktivitás, szükség esetén a gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelés követése és a rendszeres orvosi kontroll. A társadalombiztosítás a cukorbetegség kezeléséhez szükséges tablettás vagy injekcióban beadható gyógyszerek, valamint az inzulin költségének jelentős részét fedezi. Bizonyos drágább inzulinkészítmények csak abban az esetben írhatók fel, ha a cukorbeteg anyagcsere-állapota alapján a terápia sikeres (ezt a HbA1c szintjéből ítélik meg). A gyógyszereknél még a támogatott árban is igen nagy különbségek figyelhetők meg.

A vércukormérő készülékhez és a tesztcsíkhoz való kedvezményes hozzáférés a kezelés típusától függ. Az inzulinnal kezelt betegeknek jár a vércukormérő receptre. Legalább napi 2-szeri inzulinadás esetén kaphat a cukorbeteg tesztcsíkot támogatott áron. A felírható tesztcsík az inzulinadások számától függően 3 havonta 2-9 doboz (50 db tesztcsík/doboz), a támogatás mértéke 80%.

Az inzulinpumpa mintegy 800 ezer Ft-os árára, illetve a pumpás kezelés szükséges kellékeinek még további évi százezres nagyságrendű költségére az 1-es típusú cukorbeteg gyerekek és nappali tagozatos tanulók 98%-os, a felnőttek 80%-os támogatást kapnak. Ugyanez a támogatási arány érvényes a szenzorra és kellékeire is (itt a 2 éves kihordási idejű készülék (jeladó + szenzor belövő) teljes áron mintegy 200 ezer Ft, a 6-7 naponta cserélendő szenzor teljes áron kb. 10 ezer Ft lenne.

A magánszemélyként adózó 1-es típusú cukorbetegek (BNO kód E10) és a szövődménnyel élő 2-es típusú cukorbetegek (E110-170 BNO kódok) jövedelemadójuk összevont adóalapját csökkentő kedvezményre jogosultak, mert betegségük beleesik a „súlyosan fogyatékos” kategóriába. A jogosultságnál nem a beteg állapota, kezelésének módja, hanem a BNO kód számít, így érdemes ismerni a fenti kategóriákat. A személyi kedvezmény mértéke a jogosultság hónapjaira a minimálbér egyharmadának felel meg. A 2021. februári 167.400 Ft-os minimálbér alapján az összevont adóalapot csökkentő kedvezmény 55.800 Ft. Az igénybevételre jogosító igazolást a diabétesz ambulancia vagy a kórházi szakorvos állítja ki, ill. az állapot véglegesnek minősítése esetén az orvosi dokumentáció alapján a háziorvos is kiadhatja. A kedvezmény utólag is érvényesíthető a személyi jövedelemadó-bevallás önellenőrzésével (5 éves elévülési időn belül).

A cukorbeteg, önellátásra képtelen gyermek után a szülőnek (vagy meghatározott feltételek mellett más nagykorú hozzátartozónak) jár a GYOD (Gyermekek otthongondozási díja), ha a gyerek óvodai ellátásban legfeljebb napi 5 órát tölt, iskolában a kötelező időtartamnál többet nem tartózkodik, és csak a szülő rendszeres közreműködése mellett tudja látogatni az intézményt. Az igénybe vevő legfeljebb napi 4 órában dolgozhat, vagy otthoni munkát végezhet. Az igénylés és elbírálás szabályai, valamint a formanyomtatványok is letölthetők az EMMI oldaláról.

A GYOD 2021-ben bruttó 123.910 Ft, amelyet 10% nyugdíjjárulék terhel (nettó 111.519 Ft). Ha több gyermekre vonatkozik a gondozási szükséglet, úgy az előbbi összeg másfélszerese jár. Családi pótlék, GYES, GYED, CSED, tartós ápolást végzők időskori ellátása, táppénz mellett is teljes összegben folyósítják a GYOD-ot. A határozatban szerepel a jogosultság felülvizsgálatának időpontja, illetve ha a gondozott állapota, helyzete változik, azt be kell jelenteni (például megnő a gyermek óvodai, iskolai tartózkodásának napi időtartama). A GYOD szabályozásához hasonló az ápolási díj igénylésének, elbírálásának menete, ám azt a szülőn kívül más nagykorú hozzátartozó is igényelheti, és csak egy személy ápolására jár. Összege 2021-ben 39.365 Ft. A cukorbeteg gyermek után járó egyéb ellátást levonják az ápolási díjból.

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom