Vércukorszint

Az éhgyomorra mért vércukorszint egészséges anyagcsere esetén a hazai ajánlás szerint nem haladja meg a 6 mmol/l értéket. (Az amerikai ajánlás 5,5 mmol/l értéket jelöl meg felső határként). A cukorbetegség előállapota az emelkedett éhomi vércukorszint, ekkor az érték 6,1-6,9 mmol/l közötti. Cukorbetegség esetén a laborban éhgyomorra mért vércukorszint 7 mmol/l vagy magasabb.

A cukorbetegség diagnózisának megállapításához terheléses vércukorszint-vizsgálatot írhatnak elő. Ekkor éhgyomorra, majd a 75 gramm, vízben oldott szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával is vénás vérből ellenőrzik a vércukorszintet. Normál esetben a 2 órás érték 7,8 mmol/l-nél alacsonyabb. A cukorbetegség előállapotát jelenti az úgynevezett csökkent glükóztolerancia, ekkor a cukorterhelés hatására a 2 órás érték nem csökken a normál tartományba, hanem 7,8-11 mmol/l közötti. A 11,1 mmol feletti érték cukorbetegség fennállását mutatja.

A vércukorszint rendszeres otthoni ellenőrzése fontos a betegség sikeres karbantartásához, ám ujjbegyből mért értékek alapján a betegség diagnózisa nem mondható ki. Cukorbeteg otthoni vércukormérésénél étkezés előtt 5,6 mmol/l alatti, étkezés után 1 órával mérve 7,8 mmol/l alatti érték megfelelőnek tekinthető.

A vércukorszintet legközvetlenebb módon a táplálkozással bevitt szénhidrát emeli. A máj a szervezet saját raktáraiból képes cukor felszabadítására, így a vércukorszint emelkedhet étkezéstől függetlenül is, és egyes hormonok is ilyen irányban hatnak. Csökkenti a vércukorszintet a szervezet által termelt (vagy kívülről adagolt) inzulin, a fizikai aktivitás és az intenzív agymunka is, illetve ilyen hatásúak a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek is.

A vércukorszintre hat a lelkiállapotunk is. A tartósan fennálló szorongás, stressz hatására fokozódhat az adrenalin és a kortizol hormonok kiválasztása, ezek folyamatosan magas szintje pedig növeli a vércukorszintet. Az emelkedett vércukorszint az inzulintermelés serkentésével magas inzulinszintet eredményezhet, amely hosszabb idő alatt ronthatja a sejtek inzulinérzékenységét. Az így kialakuló inzulinrezisztencia további súlygyarapodással járhat, és az ördögi kör következménye évek alatt akár 2-es típusú cukorbetegség lehet.

Az időjárási frontok megviselhetik a cukorbetegek egy részét. Hidegfront esetén alacsonyabb, melegfrontnál magasabb vércukorértékek fordulhatnak elő.

Cukorbetegségben a túl alacsony és túl magas vércukorérték is válságos helyzetet idézhető elő. Túlzottan alacsony vércukorértékről beszélünk, ha a vércukorszint 3 mmol/l alatti. Ezt idegen szóval hipoglikémiának (hypoglikaemia) nevezik, a köznyelvben elterjedt elnevezése a „hipózás”. Leggyakrabban inzulinnal kezelt cukorbetegeknél fordul elő, de egyes cukorbeteg gyógyszerek is előidézhetik. Sok cukorbeteg megérzi már a 4 mmol/l alatti vércukorszintet is, de van, akinél hiányzik a „hipóérzet” – ez igen veszélyes. Gyakori tünetek a verejtékezés, remegés, idegesség, zavartság, éhségérzet, gyengeség, látászavar, szapora szívdobogás. A „hipózás” leggyakoribb okai: intenzív testmozgás plusz szénhidrát bevitele nélkül, étkezés kimaradása/elfelejtése, étkezés szénhidráttartalmának rossz megbecsülése, inzulin összecserélése (azonnali hatású gyors inzulin beadása az elnyújtott hatású inzulin helyett), hányással-hasmenéssel járó fertőzés; meleg vízű strandon tartózkodás, napozás (a felforrósodott bőrből gyorsabban szívódik fel az inzulin).

Enyhébb esetben maga a beteg is elháríthatja a veszélyt 10-20 gramm cukrot tartalmazó gyümölcslé, üdítő elfogyasztásával. A vércukorszintet újra meg kell mérni 10-15 perccel később, az újabb vércukoresés elkerülésére kevés lassan felszívódó szénhidrát is fogyasztható. Súlyos hipoglikémia esetén sürgősségi ellátásra van szükség! Az eszméletlen cukorbeteget ne próbáljuk etetni, itatni, azonnal hívjunk mentőt! A gyakori hipoglikémia károsítja a szervezetet, így előfordulása esetén a szakorvos módosíthatja a gyógyszeres/inzulinos kezelést.

A hipoglikémia megelőzése érdekében a cukorbeteg (vagy a szülő/gondozó) mindig tartson magánál szőlőcukrot, kis dobozos gyümölcslét, üdítőt, kevés kekszet. Praktikusak a cukorbetegség tényéről informáló karkötők, és a személyi iratok között hordott cukorbeteg kártya.

Még a jól kezelt cukorbetegnél is előfordulhat időnként kórosan magas vércukorszint, idegen szóval hiperglikémia (hyperglikaemia). Okozhatja az inzulinbeadás/gyógyszerbevétel elmaradása, étkezési hiba (alulbecsült szénhidráttartalmú fogás, vagy az előírások tudatos figyelmen kívül hagyása), kevés fizikai aktivitás (például egész napos ülőmunka vagy hosszú utazás), lázas állapot, vírus vagy baktérium okozta betegség, melegfront, stresszhelyzet. Az 1-es típusú cukorbetegség a kialakulásakor emelkedett, vagy akár extrém magas vércukorszinttel „jelentkezik be”, amely már jól felismerhető tüneteket okoz.

Emelkedett, 10-11 mmol/l feletti vércukorértékeknél a vese próbál megszabadulni a sok cukortól, ezért fokozott szomjúságérzés, szájszárazság, gyakori vizelési inger tapasztalható, jelentkezhet fejfájás, rossz közérzet, fáradtságérzés. Ha a vérben keringő cukor nem jut be a sejtekbe, a vércukorszint szélsőségesen magasra is emelkedhet. Ilyenkor bekövetkezhet az anyagcsere súlyos kisiklása, az úgynevezett diabéteszes ketoacidózis. Kiszáradással, acetonszagú lehelettel, hányással jár, a vérnyomás leesik, a pulzus szapora, a légvétel szaporább és mélyebb. Kezeletlen esetben tudatzavarhoz, eszméletvesztéshez, akár halálhoz is vezethet. Azonnali sürgősségi ellátást igényel.

A vércukorszint kórosan magas értékét idegen szóval hiperglikémiának (hyperglikaemia) nevezik. Cukorbetegeknél gyakran tapasztalható, hogy „hozzászoknak” a magasabb vércukorszinthez, és az akár 10-20 mmol/l között mozgó vércukorszint mellett is „elvannak” különösebb panaszok nélkül. Természetesen a magas vércukorszint ilyenkor is rombolja a test szinte minden szervrendszerét. Az orvosi terápia beállítása után kezdetben az egészséges szint közelébe csökkenő vércukorértékeket is túl alacsonynak érzékelhetik, „hipós” tüneteket tapasztalhatnak. Ezért van jelentősége a rendszeres vércukormérésnek.

Emelkedett vércukorszintnél azonnali beavatkozás a folyadékpótlás, 1-2 pohár víz elfogyasztásával növelhető az erekben keringő folyadékmennyiség. Inzulinkezelés esetén felmerülhet kevés plusz gyors hatású inzulin beadása (ha a terápia egyéni módosítását a beteg képes mérlegelni). Ha a vércukorszint nem haladja meg a 13-14 mmol/l értéket, némi fizikai aktivitás, például tempós séta, kertészkedés is segíthet. Ennél magasabb érték és rossz közérzet esetén ne kezdjen testmozgásba a cukorbeteg! Szélsőséges vércukorértéknél (egyéntől függően 15-20 mmol/l felett) érdemes a kezelőorvossal egyeztetni a teendőket. Rosszullét, hányás, zavart állapot, eszméletvesztés esetén minden esetben sürgősségi ellátás szükséges.

A cukorbetegség legfőbb tünete az egészségesnél magasabb vércukorszint. A megfelelő anyagcsere biztosítása, a szövődmények elkerülése érdekében a kezelés célja, hogy az értékek az egészségeshez hasonló tartományban legyenek. A néhány havonta végzett laborvizsgálat mellett az otthoni, ujjbegyből végzett vércukormérés segít a cukorbetegség sikeres karbantartásában. Ma már néhány ezer forintért elérhetők rendkívül pontos, könnyen használható vércukormérő készülékek (a cukorbetegség egyes állapotaiban térítés nélkül kapja a cukorbeteg). Az ujjbegyszúróval kinyert pici csepp vérből, eldobható tesztcsíkkal az adott pillanat vércukorszintjéről kapunk azonnali információt. Az étkezés előtti és étkezés utáni mérések segítenek az étrend követésében. Az otthoni mérés segíthet a túlzottan alacsony és magas vércukorszint okozta veszély megelőzésében. Az orvossal megbeszélt rendszer szerinti mérések megmutatják, hogy megfelelő-e a betegségre alkalmazott kezelés, szükséges-e annak módosítása. Így a tudatosan és következetesen végzett otthoni vércukormérésnek köszönhetően javulhat a cukorbeteg állapota, csökkenthető a szövődmények kockázata.

Az otthoni vércukormérés a cukorbetegség sikeres karbantartásának egyik fontos eszköze. A modern, „okos” vércukormérőknél picike vércsepp is elegendő a méréshez. A készülékek szinte laboratóriumi pontosságúak, egyszerűen használhatók, és az adatok utólagos értelmezését segítő funkciókkal rendelkeznek. Az adatok a korszerű mérők esetén feltölthetők egy online vércukornaplóba.

A kezelőorvos javasolhatja az étkezés előtt-utáni méréspár vagy egy teljes napi vércukorprofil elkészítését, a kezelés típusától függő gyakorisággal.

Maga a mérés végezhető éhgyomorra, étkezés előtt, az étkezés után 1-1,5 órával, lefekvéskor, ill. inzulinkezelés esetén az inzulin beadása előtt. Elterjedt a lépcsőzetes mérés: egyik napon reggeli előtt-után, következő alkalommal ebéd előtt-után, az újabb mérési napon vacsora előtt-után mér az érintett. Az így kapott mérési párokból a kezelőorvos következtetni tud a terápia sikerességére, a beteg anyagcsere-állapotára.

Az ujjbegy idegvégződésekkel teli, így a szúrást inkább a (nem domináns) kéz ujjainak oldalán érdemes megejteni.

A vércukormérőt legalább évente egyszer javasolt szakszervizben ellenőriztetni, ahol elvégzik a szükséges kalibrációt is.

Az otthoni vércukormérés minden cukorbeteg számára javasolt, az orvossal megbeszélt gyakorisággal és mérési rendszer szerint. A lelkiismeretesen vezetett vércukornapló (amely a modern készülékeknél már automatikusan elkészíthető a mérési adatok internetre töltésével) segít a jó anyagcserehelyzet megtartásában, a szövődmények kockázatának csökkentésében. Sajnos a jelenlegi szabályozás alapján igen kevés tesztcsíkot kapnak támogatott áron a cukorbetegek, és ez is csak bizonyos gyógyszerek és inzulinkezelés esetén jár. Teljes áron egy csík kb. 50-60 Ft, ami rendszeres méréssel súlyos anyagi teher. Fontos az elérhető tesztcsíkmennyiség okos beosztása, a kezelőorvos javaslatának követése a mérések időzítésére.

A gyártó útmutatóját kell követni a vércukormérő használatakor. A tesztcsíkokat eredeti dobozukban, mindig jól visszazárva kell tárolni, szobahőmérsékleten, nedvességtől védve. Lejárt vagy rosszul tárolt tesztcsík használata mérési pontatlansághoz vezethet. A gyakorlatban az egy-két hónapja lejárt tesztcsíkot még fel lehet használni, de az eredmények értelmezésénél vegyük figyelembe az esetleges eltérést, és szükség esetén ismételjük meg a mérést egy új tesztcsíkkal.

Az otthoni vércukorellenőrzés minden cukorbeteg számára ajánlott a kezelőorvossal megbeszélt gyakorisággal. Az otthoni mérés akkor igazán hasznos a beteg és kezelőorvosa számára, ha nem véletlenszerű időpontban, hanem tudatosan időzítve végzi az érintett.

1-es típusú cukorbetegségben általában éhgyomorra, étkezések előtt, étkezések után és lefekvés előtt kell vércukrot mérni. Inzulinpumpa használata esetén, autóvezetéskor, sportoláshoz kapcsolódóan, illetve bármilyen szokatlan élethelyzetben további mérésekre lehet szükség.

2-es típusú diabéteszben leginkább a kezelés típusától függ az otthoni mérés gyakorisága. Gyógyszer nélküli életmódterápia esetén havi, egyes gyógyszerek mellett heti, kombinált gyógyszeres kezelésnél napi rendszerességgel kell mérni. Inzulinterápia esetén az orvossal egyeztetve kell követni a mérések napon belüli ütemezését, és mindig érdemes mérni inzulinadag módosításakor.

Kórosan alacsony vércukorszint tünetei, fokozott fizikai aktivitás, az életmód változása, hosszabb vezetés, utazás esetén tanácsos lehet a plusz mérés.

Terhességi cukorbetegségben a szoros vércukorkontroll miatt gyakoribb, akár napi 8-10 mérés is szükséges lehet.

A vércukornapló a cukorbetegség sikeres kezelésének egyik legfontosabb eszköze, hiszen a többhavonta esedékes kontrollon a mért értékekből a kezelőorvos képet kap az érintett anyagcsere-állapotáról. A vércukorértékek elemzése segít a gyógyszeres-inzulinos kezelés, az étrend és a fizikai aktivitás megfelelő összehangolásában. A folyamatosan magas vagy túl sokszor leeső vércukorszintek mutatják, hogy a terápia módosítása szükséges.

A méréseket a legtöbb cukorbeteg kis füzetben vezeti: a táblázatokban megjelölhető a mérés dátuma, időpontja, az, hogy melyik étkezéshez kapcsolódott, volt-e előtte vagy utána testmozgás, kiugró érték esetén voltak-e tünetek. Nem szabad torzítani, szépíteni az adatokat, ne csapjuk be magunkat és kezelőorvosunkat sem!

A modern vércukormérőknél az értékek feltölthetők az internetre, az online vércukornaplóban a kezelőorvos is meg tudja nézni az adatokat, melyek elemzését statisztikák, grafikonok segítik.

A HbA1c egy laborvizsgálattal, vérből mérhető érték, amelyet cukorbetegeknél rendszeresen ellenőriznek. Kiejtése: hemoglobin-á-egy-cé. Szintje a laborvizsgálatot megelőző időszak, kb. 2-3 hónap vércukorszintjeiről nyújt tájékoztatást (de nem azok átlagát jelenti). A vérben keringő cukor képes kötődni a vörösvérsejtekben található hemoglobinhoz, az így létrejövő „cukrozott” HbA1c molekulák arányát méri a vizsgálat. Egészséges embernél ez az arányszám 4-6% közötti. Jól kezelt cukorbetegség esetén is elérhető ez az érték. A gyakorlatban a kitűzött célérték az életkortól, szövődményektől, társbetegségektől is függ, fiatal cukorbetegnél 6,5% alatti HbA1c az optimális, idősebbeknél a 7-8% közötti érték is megfelelő lehet. Ha a vércukorértékek rendszeresen magasak, akkor a HbA1c is emelkedik, 8% feletti érték esetén érdemes a kezelésen módosítani, mert megnő a szövődmények kockázata.

A HbA1c mérést 3 havonta támogatja a társadalombiztosítás, ennél gyakoribb mérés szakmailag sem indokolt.

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom