Ha cukorbeteg a nő

Szélesebb körben ismert a cukorbetegség férfi szexuális funkciót károsító hatása, de a diabéteszes nők is gyakran válnak érintetté. A szexualitás még ma is sok tekintetben tabutémának számít, pedig egyik alapvető területe életünknek. Így sajnos keveset hallunk a tartós egészségügyi problémák szexualitásra gyakorolt hatásáról is. Egészséges emberek is küzdhetnek hálószobai gondokkal, a krónikus betegeket pedig gyakrabban érintheti valamely szexuális probléma. 

Lelki gondok cukorbeteg nőknél

A cukorbetegség a nemi életet is hátrányosan befolyásolja, hiszen a testi tünetek mellett lelki jelenségekkel is meg kell küzdenie a betegnek. Pszichés szempontból nehezítheti a beteg érzelmi életét a betegség kezelése miatt érzett aggodalom, az enyhe vagy súlyosabb depresszió. Ördögi körhöz hasonló a jelenség, hiszen az odabújás, a gyengédség, szeretet, melynek része a szex is, terápiával ér fel a nehezebb napokban. Az érzelmileg deprimált ember viszont gyakran elriasztja partnerét, aki pedig segíthetne neki kilábalni a rossz lelkiállapotból.

A cukorbeteg ember gyakran túlsúlyos, ez nők esetében rombolhatja az önbizalmat, csökkentheti az én-elfogadást, így közvetve hat az erotikus kisugárzásra, a szerelmi élethez való kedvre. A partner bevonása a lelki problémák megbeszélésébe, az őszinte kommunikáció segíthet a probléma feloldásában. 

Gyakori szexuális problémák cukorbeteg nőknél

Ha nem megy minden simán, annak testi okai is lehetnek. A tartósan magas vércukorszint rontja az erek rugalmasságát, és ez a hüvelyi régiót is érinti. Az érzőidegeket károsító hatás csökkentheti az orgazmuskészséget. A fokozott fertőzési hajlam: visszatérő gombás hüvelyfolyás, a gyakrabban előforduló hólyaghurut fizikailag és lelkileg is megnehezíti a szexuális életet. A váratlanul leeső vércukorszint, azaz hipoglikémia esetén azonnal enni vagy inni kell valamit, ami megtörheti az intimitást.

A női hormonháztartást is befolyásolhatja a cukorbetegség. Cukorbeteg nőknél gyakran mutatható ki alacsony ösztrogénszint, amely csökkentheti a libidót. A hüvely szárazsága fájdalmassá teheti az együttlétet mindkét fél számára. Tanácsoljuk a cukorbeteg nőknek, hogy a vércukor szükséges szinten tartása mellett gondoljanak női hormonháztartásuk működésének természetes támogatására. Ezt megtehetik a Gyuri bácsi-féle Cickafark teakeverék (Nők teája) segítségével, mert ebben fitoösztrogének, azaz természetes eredetű, a női hormonhoz hasonló hatást kiváltó anyagok vannak. Emellett a táplálkozással is segíthetik a hormonháztartás egyensúlyának megőrzését: a lenmag, a szója (és általában a hüvelyesek), a földimogyoró, az áfonya és a földieper is tartalmaz fitoösztrogén anyagokat. Ha ezeket a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként rendszeresen fogyasztjuk, természetes módon, mellékhatások nélkül támogathatjuk a női hormonális rendszert.

A legfontosabb tanács, hogy bármilyen, a szexualitást érintő kérdés esetén a cukorbetegek nőgyógyászukkal, háziorvosukkal is őszintén beszéljenek a témáról, hiszen az eltitkolt problémák maguktól ritkán rendeződnek.


Lopes-Szabó Zsuzsa, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő

 

 

 


Források:

Dr. Csuth Ágnes: A cukorbetegség és a szexuális élet zavarai www.webbeteg.hu
David Spero: Sex hormones and health www.diabetesselfmanagement.com
Michelle Leifer: Women, Sex and Diabetes www.webmd.com

Kapcsolódó cikkek:
Cukorbetegség a hálószobában
Cukorbeteg férfiak

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom