A cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható? – 2. rész

A vasalás és a könnyű súlyzózás is kedvezően hat a cukorbetegségre? Igen! Cikkünk második részében ösztönző kutatási eredményeket és hasznos tippeket olvashatnak!

A helyes táplálkozás mellett létfontosságú a testmozgás. Egyszerű tornagyakorlatokkal is sokat tehetünk a cukorbetegség megelőzéséért. Heti két és fél órai súlyzózással harmadára csökkenthető a cukorbetegség kockázata, tárja fel egy amerikai tanulmány, melyet a Harvard Egyetemen végeztek.

a-cukorbetegseg-megelzhet-s-visszafordthat-2

A mozgás pozitív hatásai a cukorbetegségre

Eddig is tudtuk, hogy a 2-es típusú, nem inzulinfüggő diabéteszre különösen jó hatással van a rendszeres testmozgás (séta, úszás, kocogás). Kevesebb szó esett eddig arról, hogy az izomerőt fejlesztő fizikai aktivitás is kedvezően hat a szervezetre és a betegség megelőzésére. Mivel az izomtömeg sok szénhidrátot igényel, a rendszeres mozgás a „berozsdásodott” szervezetet arra ösztönzi, hogy gyorsabban használja fel a glükózt. Az is bebizonyosodott a kísérlet eredményeként, hogy a mozgás mennyisége is igen fontos tényező. A heti egy óránál kevesebb súlyzózás 12%-kal csökkentette a cukorbetegség kockázatát. Heti egy-két órás edzés mellett a csökkenés már 25%, míg heti két és fél óra esetén 34% volt.

A fokozatos mozgásterhelést ajánljuk

Hogyan lehetséges, hogy ilyen csekély erőfeszítés ekkora hatással van a szervezetre? Az orvosok nem tartják meglepőnek ezt a tényt. Cukorbetegeknél már egyszerű, könnyű fizikai munka (pl. vasalás) is előidézhet hipoglikémiát, azaz hirtelen vércukorszint-esést. Ezért fontos, hogy a mozgás mennyiségét és időtartamát fokozatosan növeljük.

Nagy erőfeszítés helyett sokkal biztonságosabb a dinamikus jellegű, kis súlyokkal (1-1,5-2 kg) végzett gyakorlatok ismétlése heti 2-3 alkalommal. A testmozgás közben a légzést nem szabad visszatartani (préselni), mert ez egyrészt emelheti a vérnyomást, másrészt akadályozhatja a vénás vér visszaáramlását a szívbe, rontva ezáltal a szív és az agy vérellátását.

Tanácsos a nagy izomcsoportokat megmozgatni (váll, felkar, mellizmok stb.) olyan súlyokkal, amelyekkel kezdetben erőlködés nélkül tudjuk a gyakorlatokat végezni, eleinte 6-8 ismétléssel, majd pihenőt követően ezt a sorozatot 3-5 alkalommal ismételni. Ha ez könnyedén megy, először az ismétlések számát emeljük 10-12-re, majd ha ez is erőlködés nélkül teljesíthető, csak akkor növelhető óvatosan a súly is. Az izomerőt fejlesztő mozgásoknál is szükséges bemelegítés és nyújtás, levezetés.

Ismerjük meg a fogyasztó hatású gyógynövényeket!

És természetesen ott vannak a gyógynövények! Fogyasztó gyógynövények az akác, a katáng, a gyújtoványfű, a veronika, a tyúkhúr. Testsúlyt csökkent Gyuri bácsi Mezei katángos teakeveréke, és a Csalánleveles teakeverék is. Ha pedig már magasabb a cukorszint, ajánljuk a Diabess-Györgytea fogyasztását.

Kapcsolódó cikkek:
A cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható? - 1. rész
Súlyzókkal az egészségért - nem csak cukorbetegeknek
Reménysugár cukorbetegeknek
Mit ihat a cukorbeteg?

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom