A cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható?

A diabétesz „olyan csendes járvány, amelynek felbecsülhetetlen mértékű emberi, társadalmi és gazdasági következményei vannak”. (L. Lazouras, ENSZ, 2006.)

A világon 2017-ben 425 millió cukorbeteg élt, 2045-re akár 629 millióra emelkedhet a számuk. Évente 4 millió ember hal meg a diabétesszel összefüggésben. Csak Magyarországon naponta 3 cukorbeteg megvakul, és naponta 10 cukorbetegnek amputálják a lábát. A Magyar Diabetes Társaság legutóbbi adatai alapján 772 ezer diagnosztizált cukorbeteg van Magyarországon, és számuk várhatóan tovább emelkedik.

a-cukorbetegseg-megelzhet-s-visszafordthat-1

Az ideális testsúly segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében

A 2-es típusú cukorbetegség gyakrabban alakul ki a túlsúlyos embereknél. Bár a diabétesz kockázati tényezői ismertek, a kialakult betegség gyógyítása egyelőre nem lehetséges. Az esetlegesen szükséges gyógyszeres kezelés mellett elengedhetetlen a betegség karbantartását, a szövődmények megelőzését célzó életmódterápia. Ennek alapvető pillérei a megfelelő étrend és a rendszeres fizikai aktivitás, amely segíthet az esetleges súlyfelesleg leadásában. A kornak és nemnek megfelelő testsúly rendkívül nagy jelentőségű a megelőzésben is, különösen a családilag vagy egyénileg fennálló kockázati tényezők esetén (felmenők cukorbetegsége, 45 év feletti életkor, mozgásszegény életmód, magas vérnyomás, koleszterinszint eltérése stb.). Az ideális testsúly nem esztétikai vagy hiúsági kérdés, hanem egész életünkre, az egészségünkre kiható tényező.

Gyakori tapasztalat, hogy a frissen diagnosztizált cukorbeteg „összekapja magát”, egészségesen kezd táplálkozni, mozog, lefogy, és ekkor – legalábbis tüneteit tekintve – a cukorbetegség „eltűnhet”. Visszaállhat a normálist közelítő vércukorszint, akár évekig késleltethető a gyógyszeres kezelés szükségessége. 8-10%-os testtömegcsökkenés már jelentősen javítja a vércukorértékeket, így fontos tudatosítani az érintettekben, hogy már néhány kilogramm leadásával is sokat tehetnek egészségükért. A derék körüli, hasi zsírpárnák leadása javíthatja a sejtek inzulinérzékenységét, csökkentheti az inzulinigényt, amely kritikus jelentőségű a szénhidrátanyagcsere egyensúlya szempontjából.

Számtalan információ van arról, hogyan fogyjunk, milyen diétát kövessünk. Csodák nincsenek: ha valaki több kalóriát visz be a szervezetbe, mint amennyit „eléget”, azt zsírpárnák formájában elraktározza a szervezet. Gyuri bácsi általános válasza a „Hogyan fogyjak le?” kérdésre a következő: egyen kevesebbet.

Gyógynövényekkel a stabil vércukorszintért

A szénhidrát-anyagcserét több gyógynövény is támogatja, mint például a csalán, a gyermekláncfű, a katáng és a fekete áfonya. Ezek a növények mind megtalálhatók a Diabess-Györgytea keverékben, mely segíthet a vércukorszint karbantartásában az előírt orvosi kezelés és életmódterápia betartása esetén.

Az egyik összetevője, a jól ismert orbáncfű, aminek immunerősítő, nyugtató hatást tulajdonítanak, megszüntetheti az idegességet, álmatlanságot, viszketegséget és gyomorpanaszokat. A katáng az enzimfolyamatokat támogatja, régóta használatos a népi gyógyászatban cukorbetegség ellen. A csalánnak – általános tisztító hatásánál fogva – az erek egészségének megőrzésében van szerepe. A tea enyhítheti, ill. megszüntetheti a cukorbetegség számos kellemetlen melléktünetét (végtagzsibbadás, a testsúly növekedése vagy csökkenése, neuropátia stb.), és késleltetheti a súlyos szövődmények, mint például a magas vérnyomás, érszűkület, veseelégtelenség, keringési problémák kialakulását.

 

Kapcsolódó cikkek:
A cukorbetegség megelőzhető és visszafordítható? - 2. rész
Súlyzókkal az egészségért - nem csak cukorbetegeknek
Reménysugár cukorbetegeknek
Mit ihat a cukorbeteg?
Diabess történetek - Kelemen Istvánné története
Ha nem teszek érte, nem fog csoda történni - Interjú Csendom Jánossal
Végre alacsonyabb a vércukorszintem - Interjú Buzás Lászlónéval
Interjú Fejér Istvánnal, aki évek óta issza a Diabess-Györgyteát

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom