Hobbicukrászként hogyan lehet cukormentesen finom tortát készíteni gyógynövények felhasználásával?

Alkonyat torta

A Diabess Kft. az idén már harmadik alkalommal támogatta az Egy Csepp Figyelem Alapítvány  által szervezett Magyarország Cukormentes Tortája Háziversenyt. A hobbicukrászok számára rendezett versenyét idén a solymári Hesz Rita nyerte meg Mákos-fehércsokis almatorta nevű alkotásával.

A Diabess termék mottója a „gyógynövényekkel a cukorbetegekért”, ezért is díjaztuk az olyan alkotásokat, melyek gyógynövényt vagy gyógyhatású alapanyagot tartalmaztak. A zsűri asztalára idén is kerültek különleges kreációk, melyek közül különdíjjal értékeltük a legötletesebb, legfinomabb alkotást. A hibiszkuszt is tartalmazó Alkonyat tortájával Szántó Éva nyerte a Diabess Kft. különdíját. Ismerjék meg közelebből is az alkotás készítőjét.

Éva eredeti végzettségét tekintve közgazdász, és projektmenedzserként dolgozik. A sütés a kedvenc hobbija, ám 2017-ben elvégzett egy cukrász képzést is, ha egyszer a jövőben nyitna egy saját cukrászműhelyt, akkor a hivatalos végzettség is meglegyen hozzá.

Honnan jött a hobbisütés, mióta foglalkozol vele?

2012-ben kezdtem komolyabban érdeklődni a torták, formatorták készítése iránt. A páromnak volt 2012-ben a 30. születésnapja, és Balaton formatortát készítettem neki. Ezután minden évben a baráti társaságból valakinek kerek születésnapja volt, és a tortákat mindig én készítettem. Majd egyre jobban érdekelt a szakmai háttér. Nagyon sokat inspirálódok külföldi cukrászoktól, nagyon sok könyvem van, igyekszem online tanfolyamokon részt venni. Nagyon szeretek kísérletezni, a kollégáim nagy örömére.

Honnan hallottál az Egy Csepp Figyelem Alapítvány házi versenyről?

A Magyarország Tortája és Magyarország Cukormentes Tortája versenyről hallottam, mindig figyelemmel kísértem a döntősöket és a díjazottokat is. Pár évvel ezelőtt láttam a közösségi médiában, hogy lehetőség van hobbicukrászok számára is nevezni. Akkor még nem gondoltam magam elég bátornak hozzá. Tavaly neveztem először a Fűszeres, sütőtökös ricotta tortámmal, (link: https://cukkerberg.blog.hu/2020/10/31/fuszeres_sutotokos_ricotta_torta_a_gyoztes_recept ) és nagy örömömre sikerült megnyernem a versenyt. Idén mindenképp szerettem volna újra megmérettetni magam, mert kipattant a fejemből a cékla-alma kombináció, és szerettem volna valahogy tortában megalkotni.

Szántó Éva interjú

Miért pont cukormentes?

A cukormentes, illetve az egészséges táplálkozás nem idegen számomra. Igyekszem egészségtudatosan élni. Több cukormentes recepttel kísérleteztem régebben, mert szerettem volna többször én is tortát, süteményt kóstolni bűntudat nélkül. Egyébként nem vagyok édesszájú, amin mindenki meglepődik. Valahogy annyira telítődök az illatokkal, illetve a kóstolással, hogy nagyon ritkán kívánom meg az édességet, de akkor is igyekszem az egészségesebb verziót választani.

Tavaly Te nyerted a háziversenyt, idén a Diabess különdíját zsebelted be. Miért indultál a versenyen először?

Tavaly, azt hiszem, 3 hét volt a nevezési határidőig, amikor megláttam a felhívást és arra gondoltam, hogy meg kellene próbálnom, hogy ennyi idő alatt mit tudok kihozni magamból. Vajon meg tudok alkotni egy receptet, amit le is tudok próbálni, és eléggé különleges is lesz? Szerettem volna mindenképp nem sablonos összetevőkkel dolgozni. Ez volt benne a kihívás.

Nem szokványos hozzávalókat használsz, honnan meríted a receptötleteid, van-e valaki, aki segít vagy motivál?

A közösségi oldalakat leginkább arra használom, hogy inspirálódjak: fotók, ízek, hangulatok, textúrák. Nagyon izgalmas tud lenni, ha nem szokványos összetevőket kombinálunk úgy, hogy valahogy együtt mégis kapcsolódnak egymáshoz. Egyszer kipróbáltam a fehércsokoládé és pirított bacon kombinációt és nagyon-nagyon jó az összhatás. Átalában megszületik a fejemben az alapösszetevő ötlete, és ahhoz igyekszem keresni hozzá illő további összetevőket, fűszereket.

Részben a gyógynövény hozzávaló miatt nyerted el a Diabess Kft. különdíját. Ismered, használod a gyógynövényeket?

Gyógynövénnyel nem sűrűn, viszont szárított teafüvekkel, teakeverékekkel néha megbolondítom a piskótákat. A kamillával kísérleteztem korábban, de valahogy nem sikerült eltalálnom a megfelelő arányt, de nem adom fel. A hibiszkuszt a mélybordó színe és finom íze miatt használtam idén.

Hány alkalommal kell megsütni egy receptet, mire tökéletesíted?

Tavaly 7-8 alkalommal, idén a legnagyobb megdöbbenésemre csak háromszor sütöttem meg. Valahogy most könnyebben sikerült megalkotnom azt az ízt és állagot, ami a fejemben megszületett.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik jelentkeznének a következő versenyre?

A legfontosabb, hogy legyenek bátrak és próbálják ki magukat. Nagyon sok mindenre megtanít a versenyzés. A sok kísérlet, az összetevők arányának meghatározása, az ízharmónia megtalálása stb. Ha kialakul egy alap receptúra, akkor az már kiindulásnak a továbbiakban is nagyon-nagyon jó alapul szolgálhat.
Minél nagyobb szorgalommal és alázattal állunk egy ötlethez, akkor az annál biztosabban megvalósítható lesz, még ha az odáig vezető út nem is mindig sétagalopp.

Ha szeretné ön is elkészíteni Éva tortáját, az Alkonyat torta receptjét ITT találja meg.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom