A cukorbetegek adókedvezményre jogosultak

Közeleg az adóbevallás ideje. Biztosan van olyan, akire ráfér egy kis gyorstalpaló arról, hogy mekkora összeget és hogyan igényelhet vissza cukorbetegként adókedvezmény formájában.

Vágner Emília mérlegképes könyvelő, adótanácsadó, a http://www.konyvelesobudan.hu/ bloggere segít tisztázni a gyakorlati lépéseket olvasóink számára.

 


A törvényi háttér

Mostanra nagyon sok adózó tud már arról, hogy a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségben szenvedő embereket személyi jövedelemadó kedvezmény illeti meg. A kedvezmény jogszabályi hátterét a 335/2009 (XII. 29.) Kormányrendelet, valamint az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról (40.§) teremti meg. A kormányrendeletben az egyes betegségcsoportok megnevezése mellett azok BNO kódja is megtalálható, megkönnyítve ezzel azok beazonosítását. Itt van felsorolva az I. típusú diabetes és a szövődményekkel járó II. típusú diabetes is.

A visszaigényelhető kedvezmény

A személyi kedvezmény az összevont adóalap adóját csökkenti a minimálbér 5%-nak megfelelő összeggel.  2019-ben ez az összeg havi 7450 Ft, 12 hónapra számolva 89.400 Ft.

Ha valaki idén csak 10 hónapot dolgozik az év során, de a betegsége 12 hónapig áll fenn, akkor ugyanúgy 12X7450 Ft, azaz 89.400 Ft személyi kedvezmény jár neki. A megszerzett jövedelem adójától viszont függ a kedvezmény nagysága. Ha valakinek 89.400 Ft kedvezmény jár, de a megszerzett jövedelmét csak 60.000 Ft adó terheli, akkor csak 60.000 Ft személyi kedvezményt tud igénybe venni.

Mit jelent az összevont adóalap?

Az összevont adóalapba tartozik például a munkaviszonyból származó jövedelem vagy a társas vállalkozás tagjának személyes közreműködésére tekintettel megszerzett jövedelme, egyéni vállalkozó esetében pedig az egyéni vállalkozói kivét. Összevont jövedelem a megbízási díj, a bérleti díj. Az átalányadózó egyéni vállalkozó, mezőgazdasági őstermelő szintén érvényesítheti ezt a kedvezményt, az átalányban megállapított jövedelme után. Viszont nem lehet igénybe venni a kedvezményt az ingó vagy ingatlan értékesítéséből, osztalékból, árfolyam nyereségből származó jövedelem után. Ezek az ún. külön adózó jövedelmek, nem vonjuk őket össze a jövedelemadó megállapítása során.

A kedvezmény igénylésének lépései

Fontos tudni, hogy ez a kedvezmény nem csak az éves adóbevallás összeállításakor vehető igénybe, hanem már év közben is, tehát adott esetben pl. a nettó fizetés is növekedhet ezáltal. De nem kötelező év közben érvényesíteni, az adózó szabadon dönthet, hogy év közben szeretne magasabb fizetést vagy következő év elején, az éves adóbevallás elkészítésekor kíván egy nagyobb összeget visszakapni az adóhatóságtól.

 1, A kedvezmény igénybevételéhez egy speciális nyilatkozatra van szükség

Az Adóelőleg-nyilatkozat a személyi kedvezmény érvényesítéséről a NAV oldaláról ide kattintva letölthető (a „Személyi kedvezmény nyilatkozat 2019” dokumentumot kell kiválasztani).

2, Ezt a dokumentumot az orvos igazolása alapján kell kitölteni

A nyilatkozaton szerepeltetni kell a fogyatékosság kezdő és utolsó napját, ha a fogyatékos állapot ideiglenesen áll fenn. Ekkor évente kell az erről szóló igazolást kiállítani.  Amennyiben az állapot végleges, azt szintén fel kell tüntetni, ebben az esetben elegendő egyszer nyilatkozni. Az igazolást szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, illetve az orvosi dokumentációk alapján a háziorvos állíthatja ki. Magát az orvosi igazolást nem kell leadni, de 5 évig meg kell azt őrizni. Amennyiben a magánszemély állapotában olyan változás áll be, ami a nyilatkozat tartalmát is érinti, erről a munkáltatót, kifizetőt értesíteni kell. Aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül, a támogatást megállapító határozat számát kell a nyilatkozaton feltüntetni.

3, Ha év közben szeretné valaki ezt a kedvezményt érvényesíteni, a nyilatkozatot a munkáltatónak kell átadni

Pontosabban: a munkáltatónak, vagy a rendszeres bevételt juttató kifizetőnek, (ez utóbbi azt is jelenti, hogyha például valaki ingatlant ad bérbe vagy rendszeresen kap megbízási díjat, ott is figyelembe vehető a kedvezmény.) A kedvezmény egyszeri, tehát ha valakinek több helyről is van havi rendszeres jövedelme, akkor is csak 7450 Ft jár neki egy hónapban, nem lehet azt minden kapott jövedelem adójából levonni.

 4, Lehetőség van arra, hogy az adózó az éves adóbevallásában igényelje vissza ezt az összeget

Ha valaki adóbevalláskor, önadózóként szeretne élni ezzel a lehetőséggel, a 2018-as évi 18SzJA bevallás B lapjának 45. sorában („A súlyos fogyatékosság miatt levonandó összeg”) kell feltüntetni a járó személyi kedvezményt, az a III. Az összevont adóalap adóját csökkentő adókedvezményeknél.

A kedvezményt évekre visszamenőleg is lehet érvényesíteni

Aki évekig dolgozott úgy, hogy nem volt tudomása arról, hogy neki ez a kedvezmény jár, önellenőrzéssel az elévülési időn belül a korábbi évek adóbevallásait is módosíthatja. Idén (2019-ben) a 2013-as évig lehet visszamenni, tehát a 2014-ben beadott bevallás a legkorábbi, amit még módosítani lehet. Ez esetben akár 5 év személyi kedvezményét is vissza tudja igényelni az érintett!

Mi a teendő, ha valaki többfajta kedvezményre is jogosult?

Választani nem kell a kedvezmények közül, de a sorrend kötött.  Először az első házasok kedvezményét lehet figyelembe venni, azt követően a családi kedvezményt, majd, ha még marad fizetendő adó, abból lehet a személyi kedvezményt levonni.

Vágner Emília mérlegképes könyvelő, adótanácsadó
http://www.konyvelesobudan.hu/

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom