Újdonságok és remények – a cukorbetegség kezelésének fejlődése (I. rész)

Évezredes kór – furcsa kezelési próbálkozásokkal

A cukorbetegséggel azonosítható állapotot már 3500 évvel ezelőtt is leírtak egyiptomi tudósok. Megfelelő gyógyszer híján a kezelés még az elmúlt egy-két száz évben is elsősorban szigorú étrendi és életmódbeli korlátozásokon alapult, különféle növényi kivonatokkal, ásványi anyagokkal kiegészítve. Volt a diéták között tej- és gabonaalapú, vagy épp csak húst és állati készítményeket tartalmazó, de olyan is, amelyben a betegek a böjti napokon csak konyakot ihattak. Egyes gyógyítók a teljes nyugalomban és mozgásmentes életmódban, mások az intenzív fizikai aktivitásban vélték megtalálni az üdvözítő megoldást. Bár egészen extrém terápiákról is olvashatunk, az biztos, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, karbantartásában nagy eredményeket lehet elérni életmódváltással.  Ezzel szemben az inzulintermelő sejtek elpusztulásával járó 1-es típusú cukorbetegség 100 évvel ezelőttig egyenlő volt a halálos ítélettel.

Életmentő felfedezés – inzulinnal kezelhető a halálos betegség

A gyógyíthatatlan 1-es típusú cukorbetegség hetek, hónapok alatt biztos halálhoz vezetett az anyagcsere végzetes felborulása miatt. Pont száz évvel ezelőtt új korszakot nyitott a kezelésben Frederick Banting és Charles Best, akik ekkor adtak be először inzulint emberi alanynak: egy már haldokló cukorbeteg kamaszt mentettek meg vele. Az inzulinkezelés innentől kezdve sok-sok millió cukorbeteg számára biztosította az életet, és máig ez az autoimmun cukorbetegség egyetlen kezelési módja.

Testre szabott gyógyszeres kezelés, modern inzulinkészítmények

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is töretlen a fejlődés: az évtizedek óta használt, bevált gyógyszerek és új fejlesztésű készítmények a vércukorszint kordában tartása mellett a szövődmények (például szív- és érrendszeri elváltozások, vesekárosodás) megelőzésében és a fogyásban is segítenek. Az inzulinok terén az úgynevezett analóg inzulinok megjelenése hozta a legnagyobb változást. A jelenleg elérhető inzulinanalógok ultragyors hatáskezdete segít az egészséges inzulinháztartás „leutánzásában”, a bázis inzulinok között pedig már van 24 óránál hosszabb hatású is.

Inzulinpumpa – macera vagy kényelem?

A hajdanán injekciós tűvel, ma pedig főleg pennel beadott inzulin napi többszöri szúrást jelent. Van egy sokkal pontosabb inzulinadagolási mód: ez az inzulinpumpa, amely egyre több 1-es típusú cukorbeteg életét könnyíti meg. A kis készülék vékony, rugalmas csövecskén juttatja be a bőr alá az inzulint a beállított program szerint, napi mintegy 500 icipici adagra osztva. Használata tanulást igényel, és kezdetben szokatlan lehet a folyamatos viselése, de rengeteg előnye van. Az adagolás rugalmasan igazítható a felhasználó napirendjéhez, étkezéseihez, fizikai aktivitásához, és ez a beadási mód sokkal pontosabban másolja a természetes inzulinhatást. Kisgyerekek, sportolók, extrém körülmények között dolgozó 1-es típusú cukorbetegek kezelése is egyszerűen kivitelezhető a pumpával.

Okos vércukormérők: a telemedicina alapja

A cukorbetegség sikeres kezelésének alapja a vércukorszint rendszeres otthoni ellenőrzése. A vércukormérők legújabb generációja szinte laboratóriumi pontosságú mérésre képes. Az eredményekhez rögzíthetők plusz információk az étkezés, aktivitás kapcsán, és ezt több száz méréssel együtt képesek tárolni a készülékek. A vércukorértékek feltölthetők egy internetes alkalmazásba, ahol a cukorbeteg és hozzátartozói mellett a kezelőorvos is megnézheti a terápia alakulását. Az adatok megosztása egy új típusú, aktívabb orvos-beteg együttműködést indíthat el, és lehetővé teszi a „távolról kezelés”, a telemedicina térnyerését.

Folyamatos szöveti glukózszenzor

A vércukor önálló ellenőrzésének legkorszerűbb módja az úgynevezett „folyamatos szövetiglukóz-monitorozási rendszer”. Az eszköz bőr alá benyúló kis szenzorja a sejtek közötti folyadék glukóztartalmát méri meg néhány percenként, akár egy egész héten keresztül. Az adatok jeladón keresztül megjelennek a mobiltelefonon és a szenzor online alkalmazásában is elérhetők. Az így hozzáférhető adatmennyiség, és az automatikus elemzések révén a kezelőorvos pontos képet kap a kezelés sikerességéről. Néhány európai országban már elérhető bőr alatt viselhető szenzor is, amely 180 napig képes továbbítani a szövetiglukóz-értékeket. A kapszula formájú szenzort ambuláns eljárással, néhány miliméteres bemetszésen keresztül helyezik a bőr alá. A jeladót a bőrre rögzítve, a beültetett szenzor közelében kell viselni.

Kérdése van a cukorbetegséggel kapcsolatban? Nem tudja, hogyan kell szakszerűen használni a vércukormérő szenzort? Keresse fel az Alapvető kérdések a cukorbetegségről oldalunkat, ahol Soltész Erzsébet dietetikus mindenre választ ad.


Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – 2012 óta vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány projektjeiben. 2019 óta a vállalati egészségprogram üzletágban tevékenykedik. A lakossági szűrések, tanácsadások, dietetikai előadások, vállalati egészségprogramok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit. Fő érdeklődési köre a metabolikus szindróma megelőzése, illetve kialakult betegségek esetén a megfelelő életminőség biztosítása. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel, és más, táplálkozással összefüggő témákban TV-műsorok, nyomtatott és online szakmai anyagok készítéséhez.


Soltész Erzsébet további cikkei:

Sportolhat a cukorbeteg? Sportoljon a cukorbeteg!
Gyakorlati tanácsok cukorbetegeknek (nem csak) a járványhelyzetre
A rost jó! Élelmi rostok jelentősége a cukorbetegség karbantartásában
Cukorbetegen a munkahelyen
Megelőzhető a cukorbetegség?
Az alvászavarok és a cukorbetegség
Áldás és teher: cukorbetegség a várandósság alatt
Csak a cukor kerülendő? Milyen élelmiszerekkel vigyázzunk cukorbetegként?
Emelkedő vércukorszint evés nélkül – mi lehet a háttérben?
A kiegyensúlyozott táplálkozás főszereplői: a zöldségek
Cukorbetegség és stressz
Cukorbeteg lettem! Mit csináljak? Kihez forduljak?
Megjósolható a cukorbetegség? Megakadályozhatjuk a kialakulását?
Cukrok és cukorhelyettesítők a diabéteszes étrendben
Gyümölcsöző életmódváltás
Cukorbeteg a vendégem! Mivel kínálhatom?
Soha többé csoki és fagyi? Mit ehet a cukorbeteg gyerek?
Nyár, grillpartik, esküvők – hogyan bulizzunk cukorbetegen?
Metabolikus szindróma – nem fáj, de halálosan veszélyes!
Nem kell félni a matektól! – hasznos tippek az egyszerűbb szénhidrátszámoláshoz
A vércukormérés nem csak a cukorbetegeknek fontos
Karácsony, kímélő üzemmódban – tippek nem csak cukorbetegeknek
Hogyan fogyhat a cukorbeteg?
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell… cukorbetegek is elkezdhetik!
Allergia, ételintolerancia és diabétesz? Cukorbeteg étrend még egy kis csavarral…
Édes nyári pillanatok
Inzulinrezisztencia, a sokarcú anyagcserezavar
A cukorbetegség kerüli a feltűnést… Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk ellene?
Soltész Erzsébet dietetikus bemutatkozása

Cikkek a cukorbetegségről

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Megújult a Györgytea mobilapp!

Kívül-belül megújult a Györgytea mobilapp, új köntösbe csomagoltuk és hasznos funkciókkal bővítettük.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom