Újdonságok és remények – a cukorbetegség kezelésének fejlődése (I. rész)

Évezredes kór – furcsa kezelési próbálkozásokkal

A cukorbetegséggel azonosítható állapotot már 3500 évvel ezelőtt is leírtak egyiptomi tudósok. Megfelelő gyógyszer híján a kezelés még az elmúlt egy-két száz évben is elsősorban szigorú étrendi és életmódbeli korlátozásokon alapult, különféle növényi kivonatokkal, ásványi anyagokkal kiegészítve. Volt a diéták között tej- és gabonaalapú, vagy épp csak húst és állati készítményeket tartalmazó, de olyan is, amelyben a betegek a böjti napokon csak konyakot ihattak. Egyes gyógyítók a teljes nyugalomban és mozgásmentes életmódban, mások az intenzív fizikai aktivitásban vélték megtalálni az üdvözítő megoldást. Bár egészen extrém terápiákról is olvashatunk, az biztos, hogy a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, karbantartásában nagy eredményeket lehet elérni életmódváltással.  Ezzel szemben az inzulintermelő sejtek elpusztulásával járó 1-es típusú cukorbetegség 100 évvel ezelőttig egyenlő volt a halálos ítélettel.

Életmentő felfedezés – inzulinnal kezelhető a halálos betegség

A gyógyíthatatlan 1-es típusú cukorbetegség hetek, hónapok alatt biztos halálhoz vezetett az anyagcsere végzetes felborulása miatt. Pont száz évvel ezelőtt új korszakot nyitott a kezelésben Frederick Banting és Charles Best, akik ekkor adtak be először inzulint emberi alanynak: egy már haldokló cukorbeteg kamaszt mentettek meg vele. Az inzulinkezelés innentől kezdve sok-sok millió cukorbeteg számára biztosította az életet, és máig ez az autoimmun cukorbetegség egyetlen kezelési módja.

Testre szabott gyógyszeres kezelés, modern inzulinkészítmények

A 2-es típusú cukorbetegség kezelésében is töretlen a fejlődés: az évtizedek óta használt, bevált gyógyszerek és új fejlesztésű készítmények a vércukorszint kordában tartása mellett a szövődmények (például szív- és érrendszeri elváltozások, vesekárosodás) megelőzésében és a fogyásban is segítenek. Az inzulinok terén az úgynevezett analóg inzulinok megjelenése hozta a legnagyobb változást. A jelenleg elérhető inzulinanalógok ultragyors hatáskezdete segít az egészséges inzulinháztartás „leutánzásában”, a bázis inzulinok között pedig már van 24 óránál hosszabb hatású is.

Inzulinpumpa – macera vagy kényelem?

A hajdanán injekciós tűvel, ma pedig főleg pennel beadott inzulin napi többszöri szúrást jelent. Van egy sokkal pontosabb inzulinadagolási mód: ez az inzulinpumpa, amely egyre több 1-es típusú cukorbeteg életét könnyíti meg. A kis készülék vékony, rugalmas csövecskén juttatja be a bőr alá az inzulint a beállított program szerint, napi mintegy 500 icipici adagra osztva. Használata tanulást igényel, és kezdetben szokatlan lehet a folyamatos viselése, de rengeteg előnye van. Az adagolás rugalmasan igazítható a felhasználó napirendjéhez, étkezéseihez, fizikai aktivitásához, és ez a beadási mód sokkal pontosabban másolja a természetes inzulinhatást. Kisgyerekek, sportolók, extrém körülmények között dolgozó 1-es típusú cukorbetegek kezelése is egyszerűen kivitelezhető a pumpával.

Okos vércukormérők: a telemedicina alapja

A cukorbetegség sikeres kezelésének alapja a vércukorszint rendszeres otthoni ellenőrzése. A vércukormérők legújabb generációja szinte laboratóriumi pontosságú mérésre képes. Az eredményekhez rögzíthetők plusz információk az étkezés, aktivitás kapcsán, és ezt több száz méréssel együtt képesek tárolni a készülékek. A vércukorértékek feltölthetők egy internetes alkalmazásba, ahol a cukorbeteg és hozzátartozói mellett a kezelőorvos is megnézheti a terápia alakulását. Az adatok megosztása egy új típusú, aktívabb orvos-beteg együttműködést indíthat el, és lehetővé teszi a „távolról kezelés”, a telemedicina térnyerését.

Folyamatos szöveti glukózszenzor

A vércukor önálló ellenőrzésének legkorszerűbb módja az úgynevezett „folyamatos szövetiglukóz-monitorozási rendszer”. Az eszköz bőr alá benyúló kis szenzorja a sejtek közötti folyadék glukóztartalmát méri meg néhány percenként, akár egy egész héten keresztül. Az adatok jeladón keresztül megjelennek a mobiltelefonon és a szenzor online alkalmazásában is elérhetők. Az így hozzáférhető adatmennyiség, és az automatikus elemzések révén a kezelőorvos pontos képet kap a kezelés sikerességéről. Néhány európai országban már elérhető bőr alatt viselhető szenzor is, amely 180 napig képes továbbítani a szövetiglukóz-értékeket. A kapszula formájú szenzort ambuláns eljárással, néhány miliméteres bemetszésen keresztül helyezik a bőr alá. A jeladót a bőrre rögzítve, a beültetett szenzor közelében kell viselni.

Kérdése van a cukorbetegséggel kapcsolatban? Nem tudja, hogyan kell szakszerűen használni a vércukormérő szenzort? Keresse fel az Alapvető kérdések a cukorbetegségről oldalunkat, ahol Soltész Erzsébet dietetikus mindenre választ ad.


Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások, egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom