Édes az élet cukorral – még édesebb nélküle

A cukorfogyasztásról szóló cikkünkben hasznos tippeket adunk az egészségesebb „édes élethez”.

Szerencsére Magyarországon az utóbbi 30 évben csökkenő tendenciát mutat a cukorfogyasztás.

Míg 1998-ban évi 11,4 kg cukrot ettünk meg fejenként, addig 2012-ben már csak 7,6 kg jutott egy főre. (1)

Ezt a közelmúltban enyhe növekedés követte. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) azt mutatta, hogy a férfiak esetében a 2009-es 6,9%-ról 2014-re 7,6%-ra, a nők esetében pedig 8-ról 8,6%-ra emelkedett a hozzáadott cukor aránya a napi energiabevitelen belül.

A hozzáadott cukrot elhagyó, „cukorról leszokott” emberek azt mondják, mióta nem fogyasztják, sokkal jobban érzik magukat, több energiájuk van, frissebbek, könnyebbek. A cukor energiatartalma jelentős, így az életmódváltás általában fogyást is eredményez, a közérzetjavulás a többi között ezzel is magyarázható.

Hogyan szokjunk le a mértéktelen cukorfogyasztásról?

Hogyan fogjunk hozzá? Először az elhatározás szükséges, a felismerés, hogy az egészségmegőrzés egyik legfontosabb eleme a táplálkozás, és hogy a tudatos étkezési szokások kialakítása elengedhetetlen.

Segít a kis lépések elve

Az elhatározást könnyebb megtartani, ha nem egyik napról a másikra akarunk változtatni. Kis lépésekkel kezdjük: kevesebb cukor a kávéba, teába, a házi süteményekbe, az otthon készült ételeknél csökkenteni vagy teljesen kihagyni a cukrot. A cukros üdítők helyett tiszta vizet,  gyógyteákat igyanak. Mivel utóbbiakba kifejezetten nem ajánlott cukrot tenni, nem lesz nehéz megállni, ha már úgyis megszokták cukor nélkül. Édes gyógytea nincs. Vannak viszont olyan nagyon finom ízű teák, amelyeket önmagukban is jó inni, nem hiányzik belőlük a cukor. Ilyenek az apróbojtorján, a bodza, a savanykás csipkebogyó, a hűsítő menta. Gyuri bácsi élvezeti teái csak olyan finom gyógynövényeket tartalmaznak, amelyek édesítés nélkül is finomak.

Ha lekvárt, szörpöt készítenek, ott is csökkentsék a hozzáadott cukor mennyiségét. A gyümölcsök amúgy is tartalmaznak cukrot, fölösleges az ízüket répacukorral elrontani.

Természetes és mesterséges édesítők – cukor helyett

Azonnal előkerül a mesterséges ízesítők kérdése. A világ évek óta vitatkozik azon, okoznak-e rákot, kiválthatnak-e más egészségkárosító hatást ezek a szerek. Azt gondoljuk, itt is a mértéktartás a legfontosabb szempont: ha valaki hosszú éveken át, naponta literszámra issza a light üdítőket, biztos nem tesz jót magának. A cukros változattal ugyanez a helyzet.

Véleményünk szerint a természetes alapanyagból előállított édesítők, mint a sztívia vagy a nyírfacukor kedvezőbbek lehetnek az intenzív mesterséges édesítőszereknél, pl. aszpartámnál vagy szacharinnál. Azt tanácsoljuk, hogy inkább az előbbieket használják, ha semmiképp nem tudnak lemondani az édes ízről.

A mézet, ezt az önmagában is gyógyító terméket meleg szívvel ajánljuk az egészségeseknek. Amibe csak lehet, cukor helyett mézet tegyenek. Nem jó süteményekbe, forró teába vagy kávéba tenni, mert 60 Celsius fok felett elbomlanak értékes enzimjei. Nem főzhetünk vele lekvárt vagy szörpöt sem – azaz igen, de akkor csak édesítőként szolgál. Kalóriaértéke hasonló a cukoréhoz, fogyókúrázók csak kis mennyiségben, alkalomszerűen fogyasszák. Cukorbetegek számára nem javasolt, mivel természetes cukortartalma magas, így jelentősen megemelheti a vércukorszintet.

Legfőbb tanácsunk az, hogy az édesítés területén is a józan ész és mértékletesség legyen a vezérelv. A „soha nem eszem ezentúl cukrot” ugyanúgy szélsőséges álláspont, mint túlédesíteni minden ételt.

(1) Forrás: www.ksh.hu

További cikkek a témában:
Cukor, az egyik legerősebb függőségünk I.
Cukor, az egyik legerősebb függőségünk II.
Hogyan szokjunk le a cukorról?
A szacharintól az aszpargansavig, avagy a mesterséges édesítők világa
Mit ihat a cukorbeteg?

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom