Hogyan szokjunk le a cukorról?

Dr. Oláh Andor, a híres orvos-természetgyógyász szerint a három fehér halál a só, a cukor és a fehér liszt. Mit is szeretünk a legjobban? Sós chips, cukros üdítők és finomított lisztből készített briós, kalács, fehér kenyér, sütemény.

A cukortól való függésnek  nincs tudományos definíciója, de egyre több tanulmány sugallja, hogy bizonyos körülmények között a cukros ételek és italok fogyasztása létrehozhat egy, a függőséghez hasonló állapotot, amely azt jelenti, hogy ellenállhatatlan vágyat érzünk irántuk, még úgy is, hogy tudjuk, egészségünket veszélyeztetik.

Mi okozhatja a cukorfüggőséget?

A szakértők szerint a cukros ételek iránti vágy részben nosztalgia (Nagymama süteményei), részben rossz szokások (az étkezés végén mindig eszünk valami édeset), részben kémiai reakciók következménye. Cukor, gyorsan felszívódó szénhidrát fogyasztása után átmenetileg megemelkedik a szervezetben a szerotonin, „boldogsághormon” szintje, azaz úgy érezhetjük, boldoggá tesz bennünket az édesség fogyasztása.

A függőség abban mutatkozik meg, hogy az érintett személy tagadja szenvedélyét, és ha megvonjuk tőle az édességet, ugyanúgy reagál, mint mikor valaki abbahagyja a dohányzást vagy az ivást. Kísérleti patkányok jellegzetes elvonási tüneteket mutattak, mikor megvonták tőlük a cukros vizet, pl. remegés, fogcsikorgatás jelentkezett náluk.

A túlzott cukorfogyasztás következményei

A túlzott cukorfogyasztás következménye lehet az elhízás, amelynek eredményeként nő a 2-es típusú diabétesz kialakulásának rizikója. A túlzott cukorfogyasztásról való lemondás után viszont meglepően jó az emberek közérzete, sokkal jobb, mint előtte.

A cukor nem tartalmaz vitaminokat, nyomelemeket, rostokat, önmagában csak energiaforrás. Ha viszont természetes formában cukrot tartalmazó gyümölcsöket eszünk, akkor az energiabevitel mellett a szervezetünk számára nélkülözhetetlen tápanyagokat is fogyasztunk.

Leszokás a cukorról, lépésről lépésre

  • Fokozatosan csökkentse a cukorfogyasztást. Egy kicsivel kevesebb a teában, kávéban jó kezdet lehet.
  • Olvassa el az élelmiszerek címkéjét. Sajnos sok olyan ételben is van cukor, amiről nem gondolnánk. Ha az összetevők között első helyen szerepel a cukor, inkább ne vegye meg.
  • Kerülje a cukros italokat. Készítsen otthon cukormentes jeges teát és természetes gyümölcsleveket, hígítsa őket vízzel.
  • Ne egyen készételeket. Ha otthon készíti az ennivalót, kevesebb cukrot tud használni. Pl.: a bolti ketchupban sok a cukor, otthon készíthet cukormentes paradicsomszószt.
  • Minden receptet módosíthat. Fele mennyiségű cukrot használjon a süteményekbe, fagylaltba.
  • Jegyezze fel a napi cukorfogyasztását. Ha leírva látja egy héten keresztül, mennyi cukrot evett, jobban tudja tudatosítani, ha túl sokat eszik.
  • Használjon természetes édesítőket cukor helyett. A nyírfacukor, a sztívia megfelelő alternatíva lehet.
  • Tartsa látótávolságon kívül az édességeket!
  • Szoktassa le ízlelőbimbóit a túlzottan édes ízről. Fokozatosan hagyja el a cukrot a zabkásából, gyümölcsös túrókrémből, házi gyümölcsjoghurtból. A természetes édes ízektől idővel ugyanolyan boldognak fogja magát érezni, mint a cukortól.

 

További cikkek a témában:
Cukor, az egyik legerősebb függőségünk I.
Cukor, az egyik legerősebb függőségünk II.
Édes az élet cukorral - még édesebb nélküle
A szacharintól az aszpargansavig, avagy a mesterséges édesítők világa
Mit ihat a cukorbeteg?

Tovább a Cukorbetegség cikkek oldalra

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Megújult a Györgytea mobilapp!

Kívül-belül megújult a Györgytea mobilapp, új köntösbe csomagoltuk és hasznos funkciókkal bővítettük.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom