A vércukormérés nem csak a cukorbetegeknek fontos

A cukorbetegség megelőzésének, korai felismerésének egyik legfontosabb eszköze a félévente-évente történő vércukorszintmérés. Ez történhet éhgyomorra, vénás vérből, laboratóriumi körülmények között, de informatív lehet egy napközben, ujjbegyből történő szűrés is, például egy lakossági egészségnapon vagy egy gyógyszertárban. A mért vércukorérték egészségeseknél éhgyomorra 5,5 mmol/l alatt, étkezés után 1 órával 7,8 mmol/l alatt ideális, és semmilyen időpontban nem szabadna meghaladnia a 11 mmol/l értéket. Az eredmények értelmezéséhez kérjünk szakszerű segítséget, magas érték esetén pedig forduljunk háziorvosunkhoz a további vizsgálatokért!

Otthoni vércukormérés a diabéteszes mindennapokban

Cukorbetegként már nem elegendő évente mérni! A diagnózis után jellemzően kap vagy beszerez valamilyen vércukormérőt az érintett, és kezelőorvosával megbeszéli, hogyan és mikor kell mérnie otthon. Sajnos a gyakorlatban sokszor tapasztaljuk: a készülék hamar a fiókban landol, és elő sem kerül többet.
Pedig a modern, laikus által is percek alatt megismerhető mérők szinte laboratóriumi pontossággal mutatják az aktuális vércukorszintet, így ellenőrizhető, „működik-e” a beállított kezelés és diéta a mindennapokban. Mivel a vércukorszintet nem lehet pontosan „érezni”, ezért a mérések eredményei felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak a betegnek és kezelőorvosának a cukorbetegség hosszú távú szövődményeinek elkerülésében.

A mérések okos időzítése a sikeres kezelés záloga

Az önellenőrzés javasolt gyakoriságát, napi eloszlását az orvossal érdemes megbeszélni, hiszen ez függ a kezelés jellegétől, a beteg jellemző napirendjétől, egészségi állapotától. Általában valamilyen szabályos minta szerint érdemes mérni.
Példaként ellenőrizheti aktuális vércukorszintjét a cukorbeteg az 1. mérési napon éhgyomorra, 2. napon reggeli előtt és reggeli után 1 órával, a következő napon ebéd előtt, majd utána 1 órával, a negyedik mérési napon vacsora előtt-után, és az 5. napon lefekvés előtt, és valamikor az időszak során egy éjjeli felébredésnél. Ha az orvossal megbeszélt mintát két kontroll között (akár többször is) végigköveti a diabéteszes, úgy a feljegyzett értékekből a háziorvos, diabetológus nyomon tudja követni az időbeli változásokat, napon belüli problémás időszakokat. Fontos, hogy a rendszeres önellenőrzéssel a beteg is megismeri saját működését, a különböző típusú étkezésekre, testmozgásra, élethelyzetekre adott reakcióját, ami lehetőséget ad az állapotáért való felelősség felvállalásában.

A testmozgás hatására mért jobb értékek megerősíthetik a motivációt az életmódváltásra, a szélsőséges vércukorértékek időbeni felismerése pedig súlyos következményektől óvhatja meg a diabéteszest.

Nem túl bonyolult vércukorszintet mérni?

Az otthoni vércukormérés pofonegyszerű – hosszabb elolvasni a mérés menetét, mint elvégezni azt. Szükséges eszközök: vércukormérő készülék, az adott készülékhez megfelelő tesztcsíkos doboz, és az ujjbegyszúró lándzsa. Legyen mindig a tartóban egy-két pótelem, tartalék tű a lándzsához, ill. egy-két papírvatta vagy papírzsebkendő.
A mérés előtti meleg vizes kézmosás a higiénia és az ujjak vérkeringésének élénkítése mellett azért is fontos, mert a kézen lévő ételszennyeződés (pl. almahámozáskor ráragadt lé) magasabb értéket eredményezhet.

Vegyünk ki egy tesztcsíkot a dobozból, a maradék csíkok megóvására azonnal zárjuk vissza a dobozfedőt. A tesztcsíkon általában nyíl mutatja a készülékbe helyezés irányát. Jellemzően a tesztcsík behelyezése elegendő a vércukormérő aktiválásához, nem kell külön bekapcsolni, kódot beírni stb. A kijelzőn már villog is a kis csepp szimbólum, jelezve, hogy felitatható a pici vér a tesztcsík végén lévő érzékelőt hozzáérintve az ujjunkhoz. A vércsepp kinyerésére van elegendő idő, de ha mégis kikapcsol közben a gép, a csík kihúzása után ugyanazzal újra lehet kezdeni a mérést.
A vércukormérőhöz tartozó ujjbegyszúró lándzsában a való életben szinte senki sem cserél mindig tűt…, de figyeljünk rá, hogy már használt tűvel csak magunkat mérjük! A cserére akkor kerüljön sor, amikor már nehezebb kinyerni a méréshez szükséges egy csepp vért a tű csorbulása miatt, ill. kölcsönadás előtt-után is!
A szúrásmélység minden ujjbegyszúrónál állítható, ezt jól kiválasztva minimális fájdalommal jár a művelet. A vércseppet nem az érzőidegekkel gazdagon átszőtt ujjbegyből, hanem a felső ujjperc oldalából nyerjük, általában a nem domináns kézen. Ha enyhe nyomásra nem jön vércsepp, ne préseljük erőteljesen: az így kapott, megváltozott összetételű csepp már nem ad valós értéket.

A régebbi mérőknél a tesztcsík egy adott zónájára kellett rácseppenteni. A modern készülékeknél a tesztcsík végét érintjük a csepphez, így sokkal kevesebb vér, azaz kisebb szúrás is elegendő. Pár másodperc múlva a vércukormérő kiírja az eredményt, és egyben el is tárolja azt memóriájába. Az ujjunkat töröljük meg, a csíkot húzzuk ki, ill. dobassuk ki a géppel. A mért értéket (lehetőleg „kozmetikázás” nélkül) rögzítsük vércukornaplónkban, ha ezt papíron vezetjük, írjuk hozzá az időpontot is, az étkezés szénhidráttartalmát, a gyógyszer/inzulin mennyiségét, a szokásos napirendtől való eltéréseket, az esetleges egészségügyi panaszokat.

Mit tudnak a modern vércukormérők?

A mért vércukorértékhez egyes készülékeken beállíthatjuk, hogy pl. étkezés előtt-után, testmozgás során mértünk-e, ez hasznos plusz infó az utólagos elemzésnél. Kényelmi funkció a kijelző jó megvilágítása, a csíkkidobó gomb, a több száz érték tárolására elegendő memória. A látásukban károsodottak számára ma már a mért értéket hangosan kimondó vércukormérő is elérhető!
Lépést tartva a vívmányokkal, egyes vércukormérőknél már feltölthetjük Bluetooth kapcsolaton keresztül a memóriában tárolt adatainkat számítógépre vagy okostelefonra is, ahol automatikusan elkészül vércukornaplónk.

Miért mérnek mégis ilyen keveset a cukorbetegek?

Az esetleges szövődményekkel kapcsolatos struccpolitika, alacsony öngondoskodási igény vagy tájékozatlanság is állhat a háttérben, így nem lehet elégszer hangsúlyozni az otthoni vércukorellenőrzés fontosságát!
Sajnos az öngondoskodást fontosnak tartó cukorbetegek helyzete sem egyszerű: a jelenlegi szabályozás alapján igen kevés tesztcsík jár a cukorbetegeknek támogatott módon, sőt, nem is minden kezelési módnál jutnak hozzá olcsóbban az igen borsos árú termékhez. Teljes áron egy csík kb. 55-80 Ft, ami rendszeres méréssel súlyos anyagi teher. Így különösen fontos, hogy az elérhető tesztcsíkmennyiséget jól osszuk be, vegyük alapul kezelőorvosunk javaslatát, és tanuljuk meg felismerni saját szervezetünk jelzéseit!


Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások, egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom