Áldás és teher: cukorbetegség a várandósság alatt

A gyermekáldásra készülés, a várandósság az élet egyik legcsodálatosabb élménye. Mégis, az örömteli időszakot beárnyékolhatja számos nem várt egészségügyi probléma. Ezek közül az egyik „legrettegettebb” a terhességi cukorbetegség, más néven gesztációs diabétesz.

Miért alakulhat ki cukorbetegség a várandósság alatt?

A terhességi cukorbetegség alapvetően a hormonális rendszer „másállapotára” vezethető vissza, így legtöbbször rendeződik is a szénhidrát-anyagcsere a szülés után. A kialakulás rizikóját növeli a cukorbetegségre való genetikai hajlam, az első babavárás 35 év feletti életkorra tolódása, a gyermekvállalás előtt fennálló túlsúly/elhízás, esetleges inzulinrezisztencia. A korábbi várandósság során jelentkezett diabétesz a további terhességeknél növeli a cukorbetegség előfordulásának esélyét.

Hogyan lehet észrevenni a gesztációs diabéteszt?

A fel nem ismert 2-es típusú cukorbetegekhez hasonlóan egy kismama is ritkán érzi meg, hogy magasabb a normálisnál a vércukorszintje. Szerencsére minden – gondozásban részt vevő – várandós nő átesik a 24. hét környékén a cukorterheléses vizsgálaton, így időben kiderül, ha a szénhidrát-anyagcsere felborult, és a vércukorszint túl magas. Ha egy vagy több diabétesz rizikótényező is fennáll, a terheléses vizsgálatot akár a 10-12. hét környékén is elvégezhetik.

Mit jelent a magas érték? Érdemes már jó előre otthon méregetni?

Az otthoni, ujjbegyből történő vércukormérés tájékoztató jelleggel mutatja az aktuális vércukorszintet. Ha nem válik kényszeressé az otthoni méregetés, akkor ártani nem árt, de fontos, hogy nem szabad önhatalmúlag diétába, koplalásba kezdeni. A megfelelően időzített kötelező szűrésre mindenképp el kell menni, hiszen a laborkörülmények közötti ellenőrzés a mérvadó: ha a vénás vérből mért vércukor 120 perccel a 75 glükózt tartalmazó tömény „szörp” elfogyasztását követően 7,8 mmol/l feletti, az már emelkedettnek számít. A vércukorértékek és az egyéb körülmények mérlegelése alapján a kismamát diabetológiai szakrendelésre irányíthatja a kezelőorvosa, vagy első körben néhány hetes diétát írhat elő az újabb kontrollig.

Miért kell egyáltalán foglalkozni vele?

A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen magas vércukorszint mind a magzatra, mind a kismamára káros. A lehetséges szövődmények súlyosak, éppen ezért teljes mértékben együtt kell működni a kezelőorvossal, és muszáj tartani az előírásokat! A várandósság végéig nem szabad sokat hízni, mérsékelt szénhidráttartalmú étrendre, rendszeres vércukorszintmérésre, és akár inzulinadásra is szüksége lehet a terhességi cukorbetegnek.
Na, pont ilyen szigorúan és félelmetesen hangozhat, amikor először közlik a diagnózist!
A kismamák az állapotukkal szembesülve egész érzelem-cunamit élhetnek át: aggodalom, szorongás, kontrollvesztés, bűntudat, igazságtalanság érzése. Nehéz így higgadtan gondolkodni… Pedig a legfontosabb, hogy ebben a néhány hónapban a kismama figyeljen magára, és ne stresszeljen – hiszen azzal biztosan nem tesz jót, sem a kisbabájának, sem a vércukorszintjének!

Mit érdemes és mit nem szabad?

A cikk végén következzen néhány tanács, amely hasznos lehet mind a leendő anyukák, mind családjuk, környezetük részére:

  • A diagnózis hallatán nem szabad összeomlani, ne gondoljunk a legrosszabbra: a jól gondozott terhességi cukorbeteg kismamáknál igen csekély a szövődmények esélye, a folyamatos odafigyelésnek köszönhetően egészséges kisbabájuk lehet, és szülés után rendeződik a vércukorszintjük is.
  • Ugyanakkor ezt az állapotot nem szabad elbagatellizálni: attól, hogy nem érezhető, valóban számos súlyos következménye lehet a tartósan magas vércukorszintnek!
  • Érdemes megfogadni a dietetikus tanácsait, megtanulni a szénhidrátmennyiség mérését és kiszámolását. Nagyon gyorsan rutinná válik az étrend, és akár új, egészséges alapanyagokat ismerhetünk meg, és építhetünk be az étkezéseinkbe.
  • A család, a barátok ne kényeztessék a kismamát cukros, fehér lisztes finomságokkal, amelyeket a mérsékelt szénhidráttartalmú étrendjében nem fogyaszthat: támogatásként akár a család többi tagja is eheti az új étrendbe illő fogásokat! A „lassú felszívódású” szénhidrátokból álló, hozzáadott cukortól mentes, élelmi rostban gazdag étrend általában segít a súlyfelesleg leadásában is.
  • Nem szabad kényszeresen követni az étrendet: tartsuk szem előtt, hogy a legfőbb cél a vércukorszint megfelelő szinten tartása – egyfajta okos kötéltánc. A túlzott szénhidrátmegvonás nem cél, sőt! Fontos, hogy a kismama és a magzat is hozzájusson a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.
  • Érdemes a kezelőorvos által kért módon mérni otthon a vércukorszintet, és becsületesen, torzítás nélkül vezetni a vércukornaplót. A napló valós adatai alapján tud a szakember dönteni a kezelés esetleges módosításáról – ne felejtsük, a cél az egészséges kisbaba és anyuka, nem az, hogy „szépek” legyenek a beírt számok, vagy megússzunk néhány hét önkontrollt!
  • Nem szabad megijedni az inzulintól – a szájon át szedhető diabétesz gyógyszerekkel ellentétben ez nem „kerül át” a magzatba, így étrenddel-mozgással nem kontrollálható magas vércukrok esetén ez a jelenlegi legbiztonságosabb kezelés. A várandósság előrehaladtával a szénhidrát-anyagcserét felborító hormonális hatások erősödhetnek, így szükség lehet a külső inzulinpótlásra. Az esetek túlnyomó részében ez szülés után azonnal elhagyható.
  • Érdemes beépíteni a napirendbe a rendszeres testmozgást, amely lehet séta, kutyasétáltatás, kertészkedés – bármi, amit a fizikai állapot lehetővé tesz. Minden mozgásos aktivitás kedvezően hat a vércukorszintre, és a kismama hangulatára is.
  • Érdemes lehetőségként tekinteni erre az állapotra: ritkán beszélünk arról, hogy a terhességi cukorbetegek közül sokan évtizedek múlva kettes típusú cukorbetegek lesznek. A várandósság során elsajátított étrendi elvek, pl. egyszerre csak kisebb szénhidrátadagok fogyasztása, alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások megismerése, tudatos élelmiszerválasztás, mind olyan ismeret, amelyek révén megőrizhetjük egészségünket, és megelőzhetjük a későbbi életkorban kialakuló diabéteszt.
  • Érdemes a szülés után megtartani a jó gyakorlatot: ha nem is olyan szigorúan, de érdemes a szülés után is követni az étrend legfőbb szabályait. Emellett el kell menni a szülés utáni orvosi kontrollra, és utána is legalább évente 1-2 alkalommal érdemes vércukorszint-ellenőrzést végezni.

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – 2012 óta vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány projektjeiben. 2019 óta a vállalati egészségprogram üzletágban tevékenykedik. A lakossági szűrések, tanácsadások, dietetikai előadások, vállalati egészségprogramok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit. Fő érdeklődési köre a metabolikus szindróma megelőzése, illetve kialakult betegségek esetén a megfelelő életminőség biztosítása. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel, és más, táplálkozással összefüggő témákban TV-műsorok, nyomtatott és online szakmai anyagok készítéséhez.


Soltész Erzsébet további cikkei:

Csak a cukor kerülendő? Milyen élelmiszerekkel vigyázzunk cukorbetegként?
Emelkedő vércukorszint evés nélkül – mi lehet a háttérben?
A kiegyensúlyozott táplálkozás főszereplői: a zöldségek
Cukorbetegség és stressz
Cukorbeteg lettem! Mit csináljak? Kihez forduljak?
Megjósolható a cukorbetegség? Megakadályozhatjuk a kialakulását?
Cukrok és cukorhelyettesítők a diabéteszes étrendben
Gyümölcsöző életmódváltás
Cukorbeteg a vendégem! Mivel kínálhatom?
Soha többé csoki és fagyi? Mit ehet a cukorbeteg gyerek?
Nyár, grillpartik, esküvők – hogyan bulizzunk cukorbetegen?
Metabolikus szindróma – nem fáj, de halálosan veszélyes!
Nem kell félni a matektól! – hasznos tippek az egyszerűbb szénhidrátszámoláshoz
A vércukormérés nem csak a cukorbetegeknek fontos
Karácsony, kímélő üzemmódban – tippek nem csak cukorbetegeknek
Hogyan fogyhat a cukorbeteg?
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell… cukorbetegek is elkezdhetik!
Allergia, ételintolerancia és diabétesz? Cukorbeteg étrend még egy kis csavarral…
Édes nyári pillanatok
Inzulinrezisztencia, a sokarcú anyagcserezavar
A cukorbetegség kerüli a feltűnést… Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk ellene?
Soltész Erzsébet dietetikus bemutatkozása

Cikkek a cukorbetegségről

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Megújult a Györgytea mobilapp!

Kívül-belül megújult a Györgytea mobilapp, új köntösbe csomagoltuk és hasznos funkciókkal bővítettük.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom