Áldás és teher: cukorbetegség a várandósság alatt

A gyermekáldásra készülés, a várandósság az élet egyik legcsodálatosabb élménye. Mégis, az örömteli időszakot beárnyékolhatja számos nem várt egészségügyi probléma. Ezek közül az egyik „legrettegettebb” a terhességi cukorbetegség, más néven gesztációs diabétesz.

Miért alakulhat ki cukorbetegség a várandósság alatt?

A terhességi cukorbetegség alapvetően a hormonális rendszer „másállapotára” vezethető vissza, így legtöbbször rendeződik is a szénhidrát-anyagcsere a szülés után. A kialakulás rizikóját növeli a cukorbetegségre való genetikai hajlam, az első babavárás 35 év feletti életkorra tolódása, a gyermekvállalás előtt fennálló túlsúly/elhízás, esetleges inzulinrezisztencia. A korábbi várandósság során jelentkezett diabétesz a további terhességeknél növeli a cukorbetegség előfordulásának esélyét.

Hogyan lehet észrevenni a gesztációs diabéteszt?

A fel nem ismert 2-es típusú cukorbetegekhez hasonlóan egy kismama is ritkán érzi meg, hogy magasabb a normálisnál a vércukorszintje. Szerencsére minden – gondozásban részt vevő – várandós nő átesik a 24. hét környékén a cukorterheléses vizsgálaton, így időben kiderül, ha a szénhidrát-anyagcsere felborult, és a vércukorszint túl magas. Ha egy vagy több diabétesz rizikótényező is fennáll, a terheléses vizsgálatot akár a 10-12. hét környékén is elvégezhetik.

Mit jelent a magas érték? Érdemes már jó előre otthon méregetni?

Az otthoni, ujjbegyből történő vércukormérés tájékoztató jelleggel mutatja az aktuális vércukorszintet. Ha nem válik kényszeressé az otthoni méregetés, akkor ártani nem árt, de fontos, hogy nem szabad önhatalmúlag diétába, koplalásba kezdeni. A megfelelően időzített kötelező szűrésre mindenképp el kell menni, hiszen a laborkörülmények közötti ellenőrzés a mérvadó: ha a vénás vérből mért vércukor 120 perccel a 75 glükózt tartalmazó tömény „szörp” elfogyasztását követően 7,8 mmol/l feletti, az már emelkedettnek számít. A vércukorértékek és az egyéb körülmények mérlegelése alapján a kismamát diabetológiai szakrendelésre irányíthatja a kezelőorvosa, vagy első körben néhány hetes diétát írhat elő az újabb kontrollig.

Miért kell egyáltalán foglalkozni vele?

A hosszabb ideig fennálló, kezeletlen magas vércukorszint mind a magzatra, mind a kismamára káros. A lehetséges szövődmények súlyosak, éppen ezért teljes mértékben együtt kell működni a kezelőorvossal, és muszáj tartani az előírásokat! A várandósság végéig nem szabad sokat hízni, mérsékelt szénhidráttartalmú étrendre, rendszeres vércukorszintmérésre, és akár inzulinadásra is szüksége lehet a terhességi cukorbetegnek.
Na, pont ilyen szigorúan és félelmetesen hangozhat, amikor először közlik a diagnózist!
A kismamák az állapotukkal szembesülve egész érzelem-cunamit élhetnek át: aggodalom, szorongás, kontrollvesztés, bűntudat, igazságtalanság érzése. Nehéz így higgadtan gondolkodni… Pedig a legfontosabb, hogy ebben a néhány hónapban a kismama figyeljen magára, és ne stresszeljen – hiszen azzal biztosan nem tesz jót, sem a kisbabájának, sem a vércukorszintjének!

Mit érdemes és mit nem szabad?

A cikk végén következzen néhány tanács, amely hasznos lehet mind a leendő anyukák, mind családjuk, környezetük részére:

  • A diagnózis hallatán nem szabad összeomlani, ne gondoljunk a legrosszabbra: a jól gondozott terhességi cukorbeteg kismamáknál igen csekély a szövődmények esélye, a folyamatos odafigyelésnek köszönhetően egészséges kisbabájuk lehet, és szülés után rendeződik a vércukorszintjük is.
  • Ugyanakkor ezt az állapotot nem szabad elbagatellizálni: attól, hogy nem érezhető, valóban számos súlyos következménye lehet a tartósan magas vércukorszintnek!
  • Érdemes megfogadni a dietetikus tanácsait, megtanulni a szénhidrátmennyiség mérését és kiszámolását. Nagyon gyorsan rutinná válik az étrend, és akár új, egészséges alapanyagokat ismerhetünk meg, és építhetünk be az étkezéseinkbe.
  • A család, a barátok ne kényeztessék a kismamát cukros, fehér lisztes finomságokkal, amelyeket a mérsékelt szénhidráttartalmú étrendjében nem fogyaszthat: támogatásként akár a család többi tagja is eheti az új étrendbe illő fogásokat! A „lassú felszívódású” szénhidrátokból álló, hozzáadott cukortól mentes, élelmi rostban gazdag étrend általában segít a súlyfelesleg leadásában is.
  • Nem szabad kényszeresen követni az étrendet: tartsuk szem előtt, hogy a legfőbb cél a vércukorszint megfelelő szinten tartása – egyfajta okos kötéltánc. A túlzott szénhidrátmegvonás nem cél, sőt! Fontos, hogy a kismama és a magzat is hozzájusson a megfelelő mennyiségű tápanyaghoz.
  • Érdemes a kezelőorvos által kért módon mérni otthon a vércukorszintet, és becsületesen, torzítás nélkül vezetni a vércukornaplót. A napló valós adatai alapján tud a szakember dönteni a kezelés esetleges módosításáról – ne felejtsük, a cél az egészséges kisbaba és anyuka, nem az, hogy „szépek” legyenek a beírt számok, vagy megússzunk néhány hét önkontrollt!
  • Nem szabad megijedni az inzulintól – a szájon át szedhető diabétesz gyógyszerekkel ellentétben ez nem „kerül át” a magzatba, így étrenddel-mozgással nem kontrollálható magas vércukrok esetén ez a jelenlegi legbiztonságosabb kezelés. A várandósság előrehaladtával a szénhidrát-anyagcserét felborító hormonális hatások erősödhetnek, így szükség lehet a külső inzulinpótlásra. Az esetek túlnyomó részében ez szülés után azonnal elhagyható.
  • Érdemes beépíteni a napirendbe a rendszeres testmozgást, amely lehet séta, kutyasétáltatás, kertészkedés – bármi, amit a fizikai állapot lehetővé tesz. Minden mozgásos aktivitás kedvezően hat a vércukorszintre, és a kismama hangulatára is.
  • Érdemes lehetőségként tekinteni erre az állapotra: ritkán beszélünk arról, hogy a terhességi cukorbetegek közül sokan évtizedek múlva kettes típusú cukorbetegek lesznek. A várandósság során elsajátított étrendi elvek, pl. egyszerre csak kisebb szénhidrátadagok fogyasztása, alacsony glikémiás indexű szénhidrátforrások megismerése, tudatos élelmiszerválasztás, mind olyan ismeret, amelyek révén megőrizhetjük egészségünket, és megelőzhetjük a későbbi életkorban kialakuló diabéteszt.
  • Érdemes a szülés után megtartani a jó gyakorlatot: ha nem is olyan szigorúan, de érdemes a szülés után is követni az étrend legfőbb szabályait. Emellett el kell menni a szülés utáni orvosi kontrollra, és utána is legalább évente 1-2 alkalommal érdemes vércukorszint-ellenőrzést végezni.

Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások, egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom