Cukorbetegen a munkahelyen

A diabétesz gyakoribb típusát régen időskori cukorbetegségként emlegették. Még mindig sokan gondolják úgy, hogy ez a nyugdíjas élet velejárója, meglepő módon még betegségnek sem igazán tartják. „Van a nagyinak egy kis cukra, de nem súlyos, semmi komoly.” – hallom gyakran.
Ma már 2-es típusú cukorbetegségnek hívjuk a legelterjedtebb anyagcsere-problémát, és bizony, nem véletlen, hogy nem használatos a korábbi „időskori” jelző: egyre több középkorú, sőt, fiatal éveiben járó ember lesz cukorbeteg.
Nehéz pontosan megállapítani, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, illetve a modern kor környezeti hatásai milyen mértékben tehetők felelőssé a jelenségért, de tény, hogy egyre több aktív korú diabéteszes van.

Élet a betegséghez igazítva?

A cukorbetegség sikeres karbantartásának záloga az úgynevezett életmódkezelés. Ennek fő pillérei az étrend, a fizikai aktivitás, a rendszeres szűrés, és a szükség esetén előírt gyógyszeres, inzulinos kezelés követése. Cél a egészségesekhez hasonló életminőség és élettartam elérése, és a szövődmények elkerülése. Ennek érdekében folyamatosan „zsonglőrködni” kell a vércukorszinttel, hogy az se túl magas, se túl alacsony ne legyen. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az étrend, a mozgás, és a gyógyszerek mellett a kialvatlanság, a betegségek, vagy akár egy időjárási front is hatással van vércukorszintünkre, akkor úgy tűnhet, a cukorbetegség önmagában egy „teljes munkaidős állás”, mellette nincs idő mással foglalkozni.
A való élet azonban mást diktál: a cukorbetegek jelentős része dolgozik, kiskorú gyerekeket nevel, házimunkát végez, vásárol, intézi a család dolgait. Állapotuk karbantartása nem fő életfeladatuk, hanem egy a sok teendő közül. A cukorbetegségük elkíséri őket a munkahelyre is, így fontos tudatosítani, hogyan igazítható a cukorbetegek öngondoskodása a munkahelyi körülményekhez.

Cukorbetegek számára tiltott munkakörök

A cukorbetegeket jól azonosítható csoportokba sorolhatjuk aszerint, hogy betegségük milyen szakaszban van: csak étrenddel kezeltek, gyógyszeres kezelést követnek, vagy inzulint (is) adagolnak a vércukorszint kordában tartására. Fontos tény, hogy egyes gyógyszerek szedése, és az inzulin mellett is előfordulhat kórosan alacsony vércukorszint. Bár egy jól beállított kezeléssel cukorbetegen is szinte minden munkafeladatot el tudunk végezni, a vasúti-, vízi- és légiközlekedésben a biztonsági kockázatot hordozó munkaköröket nem töltheti be cukorbeteg – erre rendeleti tiltás vonatkozik. Minden más területen egyedi elbírálás tárgya az alkalmasság. Ismert jelenség, hogy az éjszakázás, a változó műszakban végzett munka az alvási ciklus felborítása miatt rossz hatással van a cukrokra, ezért lehetőség szerint jobb állandó nappali műszakban tevékenykedni a diabéteszeseknek. A saját vagy más számára fizikai kockázattal járó, például magasban, földfelszín alatt vagy veszélyes berendezésekkel végzett munkafeladatok, a hivatásos gépjárművezetői munkák szintén nem ideálisak: a hirtelen kilengő vércukorszint váratlan rosszullétet okozhat.

Betegség az élethez igazítva

Egy aktív korú cukorbetegnek muszáj dolgoznia, magán kívül legtöbbször családjáról is gondoskodik. Diabéteszével is foglalkoznia kell, hiszen csak így remélheti, hogy fizikai és szellemi teljesítőképessége hosszú távon is összemérhető marad az egészségesekével. Milyen munkahelyi körülmények között tudja egy cukorbeteg jól menedzselni állapotát?
Egyik legfontosabb szempont a rendszeres étkezéshez, iváshoz szükséges idő, hely és alkalom megléte: az előírt étkezések betartandók, azokat nem lehet rendszeresen kihagyni, más napszakra áttolni. Alapvető szempont, hogy munkavégzés közben adottak legyenek a körülmények a vércukorszint önellenőrzéséhez, az inzulin beadásához. Sajnos még ma is sokan eltitkolják munkahelyükön betegségüket, a munkahely elvesztésétől félve, szégyenérzetből, vagy épp büszkeségből. Pedig a cukorbetegsége miatt nem érhet senkit diszkrimináció, és a társadalmi elfogadottság is csak akkor javulhat, ha az érintett környezetében lévők – munkaadó és munkatársak is – megismerik a diabétesz velejáróit.

Gyakorlati tanácsok cukorbeteg munkavállalóknak

  • A cukorbetegség felfedezésekor a kezelőorvossal beszéljük meg, hogy az állapot karbantartása összeegyeztethető-e az aktuális munkakör jellemzőivel. Sajnos, előfordulhat, hogy módosítani kell a munkahelyi beosztáson, vagy a munkavégzés körülményein. Egy esetleges munkahelyváltás, bármennyire drámai, még mindig jobb, mint a munkaképesség elvesztéséhez vezető szövődmények.
  • Ne titkoljuk el! Beszéljük meg felettesünkkel, közvetlen kollégáinkkal, hogy mivel jár cukorbetegségünk: szükséges lehet-e plusz szünet, hányszor kell mérnünk, előfordulhat-e, hogy rosszul leszünk, és az milyen jelekből vehető észre.
  • Legyünk magunknak kellően fontosak! Mivel a magas vércukorszint nem fáj, sőt, legtöbbször nem is észrevehető, a napi hajtásban sokan nem is törődnek vele: a munkahelyi elvárások, a család körüli teendők fontosabbnak tűnnek a rendszeres étkezésnél, méregetésnél. Ne rangsoroljuk hátra a fontossági listán diabéteszünk folyamatos szinten tartását! Ez segíthet abban, hogy otthon és a munkahelyen is helyt tudjunk állni, és minőségi életet élhessünk idős korunkban is.
  • Ne hanyagoljuk el a vércukormérést! Beszéljük meg a kollégákkal, hogy ez miért szükséges, válaszoljunk a felmerülő kérdésekre. Ha bárkit felzaklat a mérés, vagy az esetleges inzulinbeadás látványa, azt tartsuk tiszteletben, de „kíméletből” vagy szemérmességből ne hagyjunk ki egyetlen szükséges vércukor-ellenőrzést se!
  • Készüljünk tudatosan a másnapra! Gondoljuk át minden nap, hogy a következő napon mit fogunk enni az előírt időpontban, ebből mit akarunk, és mit tudunk a munkahelyi étkezdében elfogyasztani. Csomagoljunk magunknak teljes kiőrlésű kenyérből szendvicset, vigyünk gyümölcsöt, joghurtot, innivalót, hogy biztosan ne maradjon ki kisétkezés. Tartsunk bent a munkahelyen, a kocsiban, vagy a kézitáskában egy-két szem almát, jól eltartható extrudált kenyeret, korpás kekszet, hipoglikémia esetére szőlőcukrot, kis dobozos gyümölcslét.
  • Ha ülőmunkát végzünk, álljunk fel rendszeres időközönként, mozgassuk át tagjainkat, ha mód van rá, lépcsőzzünk rendszeresen. Az anyagcsere lelassul tétlenség esetén, és az alsó végtagi keringés is romolhat, ez különösen kedvezőtlen a cukorbetegekre. Az óránkénti pár perces irodai torna nem csak cukorbetegeknek hasznos, és a közös törzshajlításoknak, lábak átmozgatásának még csapatépítő hatása is lehet.

Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások, egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom