Cukorbetegen a munkahelyen

A diabétesz gyakoribb típusát régen időskori cukorbetegségként emlegették. Még mindig sokan gondolják úgy, hogy ez a nyugdíjas élet velejárója, meglepő módon még betegségnek sem igazán tartják. „Van a nagyinak egy kis cukra, de nem súlyos, semmi komoly.” – hallom gyakran.
Ma már 2-es típusú cukorbetegségnek hívjuk a legelterjedtebb anyagcsere-problémát, és bizony, nem véletlen, hogy nem használatos a korábbi „időskori” jelző: egyre több középkorú, sőt, fiatal éveiben járó ember lesz cukorbeteg.
Nehéz pontosan megállapítani, hogy a nem megfelelő táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, illetve a modern kor környezeti hatásai milyen mértékben tehetők felelőssé a jelenségért, de tény, hogy egyre több aktív korú diabéteszes van.

Élet a betegséghez igazítva?

A cukorbetegség sikeres karbantartásának záloga az úgynevezett életmódkezelés. Ennek fő pillérei az étrend, a fizikai aktivitás, a rendszeres szűrés, és a szükség esetén előírt gyógyszeres, inzulinos kezelés követése. Cél a egészségesekhez hasonló életminőség és élettartam elérése, és a szövődmények elkerülése. Ennek érdekében folyamatosan „zsonglőrködni” kell a vércukorszinttel, hogy az se túl magas, se túl alacsony ne legyen. Ha azt is figyelembe vesszük, hogy az étrend, a mozgás, és a gyógyszerek mellett a kialvatlanság, a betegségek, vagy akár egy időjárási front is hatással van vércukorszintünkre, akkor úgy tűnhet, a cukorbetegség önmagában egy „teljes munkaidős állás”, mellette nincs idő mással foglalkozni.
A való élet azonban mást diktál: a cukorbetegek jelentős része dolgozik, kiskorú gyerekeket nevel, házimunkát végez, vásárol, intézi a család dolgait. Állapotuk karbantartása nem fő életfeladatuk, hanem egy a sok teendő közül. A cukorbetegségük elkíséri őket a munkahelyre is, így fontos tudatosítani, hogyan igazítható a cukorbetegek öngondoskodása a munkahelyi körülményekhez.

Cukorbetegek számára tiltott munkakörök

A cukorbetegeket jól azonosítható csoportokba sorolhatjuk aszerint, hogy betegségük milyen szakaszban van: csak étrenddel kezeltek, gyógyszeres kezelést követnek, vagy inzulint (is) adagolnak a vércukorszint kordában tartására. Fontos tény, hogy egyes gyógyszerek szedése, és az inzulin mellett is előfordulhat kórosan alacsony vércukorszint. Bár egy jól beállított kezeléssel cukorbetegen is szinte minden munkafeladatot el tudunk végezni, a vasúti-, vízi- és légiközlekedésben a biztonsági kockázatot hordozó munkaköröket nem töltheti be cukorbeteg – erre rendeleti tiltás vonatkozik. Minden más területen egyedi elbírálás tárgya az alkalmasság. Ismert jelenség, hogy az éjszakázás, a változó műszakban végzett munka az alvási ciklus felborítása miatt rossz hatással van a cukrokra, ezért lehetőség szerint jobb állandó nappali műszakban tevékenykedni a diabéteszeseknek. A saját vagy más számára fizikai kockázattal járó, például magasban, földfelszín alatt vagy veszélyes berendezésekkel végzett munkafeladatok, a hivatásos gépjárművezetői munkák szintén nem ideálisak: a hirtelen kilengő vércukorszint váratlan rosszullétet okozhat.

Betegség az élethez igazítva

Egy aktív korú cukorbetegnek muszáj dolgoznia, magán kívül legtöbbször családjáról is gondoskodik. Diabéteszével is foglalkoznia kell, hiszen csak így remélheti, hogy fizikai és szellemi teljesítőképessége hosszú távon is összemérhető marad az egészségesekével. Milyen munkahelyi körülmények között tudja egy cukorbeteg jól menedzselni állapotát?
Egyik legfontosabb szempont a rendszeres étkezéshez, iváshoz szükséges idő, hely és alkalom megléte: az előírt étkezések betartandók, azokat nem lehet rendszeresen kihagyni, más napszakra áttolni. Alapvető szempont, hogy munkavégzés közben adottak legyenek a körülmények a vércukorszint önellenőrzéséhez, az inzulin beadásához. Sajnos még ma is sokan eltitkolják munkahelyükön betegségüket, a munkahely elvesztésétől félve, szégyenérzetből, vagy épp büszkeségből. Pedig a cukorbetegsége miatt nem érhet senkit diszkrimináció, és a társadalmi elfogadottság is csak akkor javulhat, ha az érintett környezetében lévők – munkaadó és munkatársak is – megismerik a diabétesz velejáróit.

Gyakorlati tanácsok cukorbeteg munkavállalóknak

  • A cukorbetegség felfedezésekor a kezelőorvossal beszéljük meg, hogy az állapot karbantartása összeegyeztethető-e az aktuális munkakör jellemzőivel. Sajnos, előfordulhat, hogy módosítani kell a munkahelyi beosztáson, vagy a munkavégzés körülményein. Egy esetleges munkahelyváltás, bármennyire drámai, még mindig jobb, mint a munkaképesség elvesztéséhez vezető szövődmények.
  • Ne titkoljuk el! Beszéljük meg felettesünkkel, közvetlen kollégáinkkal, hogy mivel jár cukorbetegségünk: szükséges lehet-e plusz szünet, hányszor kell mérnünk, előfordulhat-e, hogy rosszul leszünk, és az milyen jelekből vehető észre.
  • Legyünk magunknak kellően fontosak! Mivel a magas vércukorszint nem fáj, sőt, legtöbbször nem is észrevehető, a napi hajtásban sokan nem is törődnek vele: a munkahelyi elvárások, a család körüli teendők fontosabbnak tűnnek a rendszeres étkezésnél, méregetésnél. Ne rangsoroljuk hátra a fontossági listán diabéteszünk folyamatos szinten tartását! Ez segíthet abban, hogy otthon és a munkahelyen is helyt tudjunk állni, és minőségi életet élhessünk idős korunkban is.
  • Ne hanyagoljuk el a vércukormérést! Beszéljük meg a kollégákkal, hogy ez miért szükséges, válaszoljunk a felmerülő kérdésekre. Ha bárkit felzaklat a mérés, vagy az esetleges inzulinbeadás látványa, azt tartsuk tiszteletben, de „kíméletből” vagy szemérmességből ne hagyjunk ki egyetlen szükséges vércukor-ellenőrzést se!
  • Készüljünk tudatosan a másnapra! Gondoljuk át minden nap, hogy a következő napon mit fogunk enni az előírt időpontban, ebből mit akarunk, és mit tudunk a munkahelyi étkezdében elfogyasztani. Csomagoljunk magunknak teljes kiőrlésű kenyérből szendvicset, vigyünk gyümölcsöt, joghurtot, innivalót, hogy biztosan ne maradjon ki kisétkezés. Tartsunk bent a munkahelyen, a kocsiban, vagy a kézitáskában egy-két szem almát, jól eltartható extrudált kenyeret, korpás kekszet, hipoglikémia esetére szőlőcukrot, kis dobozos gyümölcslét.
  • Ha ülőmunkát végzünk, álljunk fel rendszeres időközönként, mozgassuk át tagjainkat, ha mód van rá, lépcsőzzünk rendszeresen. Az anyagcsere lelassul tétlenség esetén, és az alsó végtagi keringés is romolhat, ez különösen kedvezőtlen a cukorbetegekre. Az óránkénti pár perces irodai torna nem csak cukorbetegeknek hasznos, és a közös törzshajlításoknak, lábak átmozgatásának még csapatépítő hatása is lehet.

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – 2012 óta vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány projektjeiben. 2019 óta a vállalati egészségprogram üzletágban tevékenykedik. A lakossági szűrések, tanácsadások, dietetikai előadások, vállalati egészségprogramok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit. Fő érdeklődési köre a metabolikus szindróma megelőzése, illetve kialakult betegségek esetén a megfelelő életminőség biztosítása. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel, és más, táplálkozással összefüggő témákban TV-műsorok, nyomtatott és online szakmai anyagok készítéséhez.


Soltész Erzsébet további cikkei:

Megelőzhető a cukorbetegség?
Az alvászavarok és a cukorbetegség
Áldás és teher: cukorbetegség a várandósság alatt
Csak a cukor kerülendő? Milyen élelmiszerekkel vigyázzunk cukorbetegként?
Emelkedő vércukorszint evés nélkül – mi lehet a háttérben?
A kiegyensúlyozott táplálkozás főszereplői: a zöldségek
Cukorbetegség és stressz
Cukorbeteg lettem! Mit csináljak? Kihez forduljak?
Megjósolható a cukorbetegség? Megakadályozhatjuk a kialakulását?
Cukrok és cukorhelyettesítők a diabéteszes étrendben
Gyümölcsöző életmódváltás
Cukorbeteg a vendégem! Mivel kínálhatom?
Soha többé csoki és fagyi? Mit ehet a cukorbeteg gyerek?
Nyár, grillpartik, esküvők – hogyan bulizzunk cukorbetegen?
Metabolikus szindróma – nem fáj, de halálosan veszélyes!
Nem kell félni a matektól! – hasznos tippek az egyszerűbb szénhidrátszámoláshoz
A vércukormérés nem csak a cukorbetegeknek fontos
Karácsony, kímélő üzemmódban – tippek nem csak cukorbetegeknek
Hogyan fogyhat a cukorbeteg?
Egy kicsi mozgás mindenkinek kell… cukorbetegek is elkezdhetik!
Allergia, ételintolerancia és diabétesz? Cukorbeteg étrend még egy kis csavarral…
Édes nyári pillanatok
Inzulinrezisztencia, a sokarcú anyagcserezavar
A cukorbetegség kerüli a feltűnést… Hogyan ismerjük fel? Mit tehetünk ellene?
Soltész Erzsébet dietetikus bemutatkozása

Cikkek a cukorbetegségről

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

Megújult a Györgytea mobilapp!

Kívül-belül megújult a Györgytea mobilapp, új köntösbe csomagoltuk és hasznos funkciókkal bővítettük.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom