Így kezelem a cukorbetegségemet

Szeretnénk bemutatni új vendégírónkat, Cseh Tamást. Tamás életmód-tanácsadó, aki 1-es típusú cukorbetegként segíti sorstársait, hogy fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozott életet tudjanak élni cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával. YouTube csatornáján, blogján és a közösségi médiában számos hasznos tanácsot ad követőinek a helyes életmóddal, étkezéssel, edzéssel kapcsolatban.

Ismerjék meg történetét, milyen módszereket fejlesztett ki, hogyan kezeli mindennapjai során a cukorbetegséget:

Cseh Tamás életmód-tanácsadó

Cseh Tamás életmód-tanácsadó

Én a kontrollált kísérletezés híve vagyok, aminek az a lényege, hogy a cukorbeteg diéta alapvetéseit figyelembe véve, azokból kiindulva tesztelem, hogy hol vannak a határaim, milyen ételre hogyan reagálok, és ez alapján folyamatosan finomhangolom a diétámat. No de lássuk, hogy néz ez ki a gyakorlatban!

Cukorbetegségem története

A DiabNavigátor YouTube csatornán elmesélem a cukorbetegségem történetét, de jöjjön dióhéjban a lényeg. Tinédzserkorom óta sportoltam és az étkezésre is odafigyeltem, emellett ektomorf testalkattal (zsír-és izomszövet hiánya jellemzi), gyors anyagcserével áldott meg az isten, aminek köszönhetően nem tudok zsírt felszedni, de sajnos izmot is csak nagy küzdelem árán. Aztán hirtelen kaptam az élettől egy 1-es típusú cukorbetegséget a 30. szülinapomra. Egyből ráállítottak humán inzulinra, de ezt pár hét alatt sikerült letennem, köszönhetően a honeymoon periódusnak, és a szigorú diétámnak, amit elkezdtem. Ez így ment egy évig, és ebben az időszakban nagyon sokféle étrendi megközelítést kipróbáltam: voltam 160 grammos diétán, követtem a vegán teljes értékű étrendet, aztán a magas zsír – alacsony szénhidrát (LCHF – Low Carb High Fat) megközelítés felé fordultam, és ennél vagyok a mai napig. Egy év után ismét inzulinhoz kellett nyúlnom, innentől analóg inzulint használok.

Céljaim

Többféle célom van a cukorbetegségem kezelésével kapcsolatban, ami meghatározza az étrendemet és az inzulinadagolásomat:

  • A HbA1c legyen 5 százalékos tartományban
  • Az éhgyomori, étkezés előtti és utáni vércukorszintek mindig az 5 mmol/l-es tartományban mozogjanak
  • Izomtömegem megtartása, esetleg lassú növelése zsír felszedése nélkül

Mire jöttem rá?

Hosszú kísérletezések után alakult ki a jelenlegi étrendem.

Mikor még nem volt biztos, hogy 1-es vagy 2-es típusú cukorbetegségem van, megpróbálkoztam a vegán teljes értékű növényi étrenddel, mert vannak olyan 2-es típusú cukorbetegek vagy inzulinrezisztensek, akiknek ez segít. Nálam nem segített, fogytam tőle két kilót, és folyamatosan kívántam a húst. Egyszerűen az én anyagcserém igényli az állati eredetű fehérjét és zsírokat. Ezt megtanultam.

Megtanultam azt is, hogy nem jó napi 3-nál többször ennem, időt kell adnom a szervezetemnek arra, hogy az előző étkezés összes tápanyagát felszívja és feldolgozza, amennyire csak lehet. De leginkább azért sem jó a napi háromnál több étkezés, mert akkor egymást érik a vércukormérések, inzulinozások, amit nem szeretnék.

A kísérletezgetések közben derült ki az is, hogy egyszerre 40-60 g szénhidrátnál többet nem tudok úgy bevinni egy étkezés alkalmával, hogy annak ne tolódjon el a felszívódása az analóg inzulin 1,5-2 órás hatóideje utánra. Ha ennél több szénhidrátot eszem egyszerre, az azt eredményezi, hogy után kell beadnom az inzulint később, mert még mindig szívódik fel belőlem a szénhidrát órák múlva is.

Mivel magas a kalóriaigényem a gyors anyagcserém és a sport miatt (3000-3200 kcal egy nap), ezért ezt három étkezésre lebontva kell bevinnem úgy, hogy egy étkezésben maximum 60 g szénhidrát lehet. A maradék energiát zsírból és fehérjéből kell fedeznem. A fehérjebevitelt nem akarom sokkal magasabbra emelni, mint 2 g/testsúlykilogramm egy napra, mivel annak nincs sok értelme, ezért ebből az következik, hogy a maradék energiát zsírból kell bevinnem, ami egy zsírban gazdag diétát jelent.

Korábban kerültem a hüvelyeseket és a tejtermékeket a magas inzulinigényük miatt, de újabban visszaépítettem ezeket a diétámba, és szerencsére nincsenek rám negatív hatással, egyensúlyban tudom tartani a vércukorértékeimet.

Ráadásként jelenleg 20 egység bázis inzulinra és étkezésenként 5 egység bólus inzulinra van szükségem, ami nem drámai mennyiség, de ha lebetegszem, akkor akár kétszeresére is növekedhet az inzulinigényem.

Az alkohol pedig kerülendő: az extrém berúgásokat napokig tartó megborulásokkal tolerálja a szénhidrát-anyagcserém. Nálam alkalmanként pár pohár sör, bor, égetett szeszes ital még kibírható hosszabb távú következmények nélkül. Értelemszerűen a száraz alkoholokat preferálom, mert azok nem viszik felfelé a vércukorszintet, kivétel ez alól a sör, ami azért picit meg tudja dobni a szénhidráttartalma miatt.

Mi a javaslatom?

Szerintem csinálja azt, amit én: figyeljen oda önmagára, mérjen, gondolkozzon, kísérletezzen, de csak akkor, ha nagyon tudatosan tudja, hogy mit csinál! Ha ez az egész bonyolult, akkor forduljon szakértőhöz, aki személyre szabott étrendet tervez és képes önnel együtt gondolkodni. Ebben szoktam segíteni én is. Minden esetben konzultáljon orvosával, dietetikusával.


Cseh Tamás

Cseh Tamás
cukorbeteg és inzulinrezisztens életmód tanácsadó

A Diabess.hu külsős szakírója, a DiabNavigátor alapítója. 1-es típusú cukorbetegként segíti sorstársait, hogy fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozott életet tudjanak élni cukorbetegséggel vagy inzulinrezisztenciával. YouTube csatornájánblogjánFacebook és Instagram oldalain számos hasznos tanácsot ad követőinek a helyes életmóddal, étkezéssel, edzéssel kapcsolatban, webshopjában pedig cukorbeteg- és inzulinrezisztencia-barát élelmiszereket és kiegészítőket forgalmaz.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom