Újdonságok és remények – a cukorbetegség kezelésének fejlődése (II. rész)

ÚJDONSÁGOK ÉS REMÉNYEK

A cikk első részében bemutattuk a cukorbetegség gondozásának fejlődését, a betegek életét megkönnyítő korszerű eszközöket. A fejlődés nem áll meg: a folytatásban beszámolunk néhány izgalmas újdonságról.

Mi az a TIR? – a sikeres kezelés mutatója

A cukorbetegek rendszeres egészségügyi kontrollján a vénás vérből meghatározott hemoglobin-A1c (HbA1c) nyújt információt az elmúlt 2-3 hónap anyagcsere-állapotáról. Ami nem derül ki belőle, hogy mennyire ingadozott a cukorbeteg vércukorszintje, voltak-e túl magas és túl alacsony értékek. Pedig ez nagyon fontos információ, hiszen a szövődmények, komplikációk kialakulásáért jelentős mértékben az extrém vércukorértékek felelnek. A folyamatos szöveti cukorméréssel előálló adatmennyiség, az automatikusan előállítható statisztikai elemzések lehetővé tették új típusú mutatók használatát. A Time In Range (TIR – „tartományban töltött idő”) mutató azt fejezi ki, hogy a cukorbeteg vércukorszintje az adott időszakban mennyi ideig volt a megfelelőnek tekintett – jellemzően 3,9-10 mmol/l közötti – tartományban. Minél nagyobb ez az időtartam, és minél rövidebb ideig „tartózkodik” a vércukorszint ezen kívül, annál sikeresebbnek tekinthető a terápia. A TIR típusú mutatókkal pontosabb beavatkozásra nyílik lehetőség, így javulhat a cukorbeteg anyagcsere-állapota, életminősége, és csökkenhet a szövődmények kockázata.

Vércukormérés szúrás nélkül – minden cukorbeteg álma

A diabétesz megfelelő karbantartása mellett a betegek a mindennapok „cukros” kényelmetlenségeire is várják az új megoldásokat. Ilyen törekvés a vércukorméréssel járó tűszúrás elkerülésére fejlesztett, tű nélküli ujjszúró, amely lézerfénnyel üt a pici vércsepp kinyeréséhez szükséges sebet. Egyéni érzékenységtől függően sokak számára ugyanúgy kellemetlen, másoknak teljesen fájdalmatlan a „szúrás”. A beszámolók szerint gyors sebgyógyulás, egyszerű használat jellemzi a sajnos igen borsos áron elérhető lézeres készüléket.

Ennél még nagyobb dolgot, a szúrás nélküli – azaz non-invazív – vércukormérés lehetőségét hozza el egy izraeli biotech cég elmúlt években bevezetett fejlesztése. A kis készülék nyílásába kell bedugni egy ujjunkat, ahol a gép által kibocsátott, különböző hullámhosszúságú fénysugarak ujjunkon való áthaladását, illetve testünkben való elnyelődését méri egy speciális szenzor, és komplex eljárással ebből számítja ki a cukorszintet. A szúrás nélküli cukormérő nemzetközi engedélyezése már több régióban sikeresen lezajlott. Amint az ára is összemérhető lesz a hagyományos vércukormérők és tesztcsíkok költségével, vélhetően a cukorbetegek széles köre választja az otthoni cukormérés új, fájdalmatlan módját.

ÚJDONSÁGOK ÉS REMÉNYEK

Muszáj beszúrni az inzulint?

Az inzulinnal kezelt cukorbetegeknél a vércukormérés mellett az inzulin napi többszöri beadása is tűvel jár – ez akár 1500 szúrást is jelenthet évente penes beadás esetén. Nem lehetne tablettában bevenni az inzulint? Sajnos ez nem működik, mert az inzulint a gyomorsav lebontja. Kísérleteztek a tudósok már orrspray formájában vagy védőkapszulában bejuttatott inzulinnal is – ezek az adagolás és felszívódás kiszámíthatatlansága, pontatlansága miatt nem terjedtek el. Ígéretesnek tűnt a mini porlasztóval, inhalációs úton adagolt inzulin, de a felhasználás problémái miatt az egyik ilyen készítményt szinte azonnal kivonták a piacról, és a néhány éve az USA-ban engedélyezett másik porinhalációs inzulinkészítmény sem ért el komoly sikereket. Marad a bőrön keresztüli beadásnál, de nem használ tűt az a „jet injektor” berendezés, amely sűrített levegővel, nagy nyomással juttatja át az inzulint a bőrön, szúnyogcsípésszerű sebet hagyva maga után.

A kezelés jövője: „mesterséges” hasnyálmirigy?

A kezelés napi teendőit segítő, a szúrások elkerülését célzó eszközök mellett új korszakot nyitnak meg az inzulinkezelést automatizáló, úgynevezett zárt körös (closed loop) rendszerek. A folyamatos, automatikus szöveti glukózmérés adatai alapján a bőr alá bevezetett inzulinpumpa külső beavatkozás nélkül finomhangolja a beadott inzulin dózisát, igazodva a felhasználó aktivitásához, étrendjéhez, éjszakai pihenéséhez. Egyfajta mesterséges hasnyálmirigynek is tekinthető ez a csúcstechnológiát alkalmazó rendszer, amely 1-es típusú cukorbetegek millióinak életét változtathatja meg a következő évtizedekben.

Immunterápia a cukorbetegség ellen – van rá remény?

Milyen jó lenne, ha nemcsak kényelmes kezelést nyújthatnánk a cukorbetegeknek, hanem akár meg is akadályozhatnánk a betegség kialakulását! A 2-es típusú cukorbetegség esetén az elhízás elkerülése, az aktív életmód, az egészséges étrend hatékony lépések a megelőzésre. A jelenleg gyógyíthatatlan 1-es típusú cukorbetegség kialakulását egyelőre nem tudjuk meggátolni.

Az inzulintermelő sejtek pusztulását eredményező autoimmun folyamat megelőzését és megállítását célozza egy svéd biotechnológiai vállalat többféle fejlesztése. A klinikai vizsgálatok már zajlanak, így a következő években újabb fontos szakaszba léphet a cukorbetegség immunterápiája, amely visszaadhatja a reményt az 1-es típusú cukorbetegeknek és családjuknak.


Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások, egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom