Cukorbetegségről szakszerűen, a háziorvostól

A cukorbetegséget legtöbb esetben a háziorvosok diagnosztizálják és kezelik, nagy tapasztalattal rendelkezve ezen a téren. Dr. Takács Ágnes komáromi háziorvost kérdeztük a cukorbetegségről, tüneteiről és kezeléséről.

ss

Kérjük, mutatkozzon be!

Dr. Takács Ágnes vagyok, 1995-ben végeztem a SOTE Általános Orvostudományi Karán. 1995-2000-ig családorvosi rezidensképzésben vettem részt, háziorvosi szakvizsgát 2000-ben tettem. Komáromban dolgozom háziorvosként.

Melyek a leggyakoribb betegségek az ön praxisában?

Praxisom az előforduló leggyakoribb betegségek tekintetében nem tér el az országos jellemzőktől. Leggyakoribbak a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a károsodott cukoranyagcsere, a magas vérzsírok, a túlsúly. E betegségeket összefoglaló néven metabolikus X szindrómának nevezik. Morbiditást tekintve korunk legnagyobb kihívását jelenti az egészségügynek. A szűrések prevenciós jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A gyakran hosszú évekig panaszmentes magas vérnyomást, emelkedett vérzsírszintet, cukorbetegséget csakis szűréssel lehet kimutatni. Véleményem szerint a háziorvoslás legfontosabb küldetése a prevenció fontosságáról való meggyőzés és az egészségtudatos életmód hirdetése.

Mik a diabétesz tipikus tünetei és mi az általános gyógymód a betegségre?

A diabétesz illetve az azt megelőző kóros cukoranyagcsere állapot sajnos gyakran hosszú ideig tünetmentes lehet. Az előforduló panaszok: a fokozott szomjúság-éhségérzet, nagyobb folyadékfogyasztás és ürítés, nehezen gyógyuló sebek,bőrgombásodásra való hajlam, bőrviszketegség, a látás romlása, gyakori fertőzések (pl.: hólyaghurut).

Az időben megkezdett adekvát terápia nagyban lassíthatja, illetve megállíthatja a betegség súlyosbodását. Először is életmódbeli változtatások szükségességére kell, hogy felhívjuk a beteg figyelmét.

A rendszeres fizikai aktivitás során az izomzat több cukrot éget, így csökkenti a vércukorszintet. Másrészt testsúlycsökkenést eredményez, mely szintén kedvező hatású az inzulinérzékenység fokozódása révén. A helyes táplálkozás szem előtt tartása szintén nagyon fontos szempont. A vércukrot lassabban és kevésbé emelő (alacsony glikémiás indexszel rendelkező) élelmiszereket kell előnyben részesíteni. Kerülni kell a sok cukrot, a cukortartalmú üdítőitalokat. Fehér lisztből készült pékáruk helyett a teljes kiőrlésű gabonaféléket kell választani. Sok zöldséget, alacsony cukortartalmú gyümölcsöket, zsírok közül a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket (pl.: tengeri halakat) kell fogyasztani. Fontos megtanulni bánni a stresszel, elkerülő magatartásformákat elsajátítani, illetve stresszoldó technikákat alkalmazni (pl.: jóga, autogén tréning, egyéb „lazító” tevékenységek, valamint jó minőségű és mennyiségű alvás). A stressz ugyanis nagymértékben emeli a vércukorszintet.

Mit tanítanak a leendő orvosoknak a gyógynövényekről az egyetemen?

Amikor én egyetemi hallgató voltam az Általános Orvosi Karon, gyógynövényekről külön nem tanultunk. Biztos vagyok benne, ha egy-két szemesztert hallgathattunk volna, nagyobb biztonsággal illetve motivációval alkalmaznák az orvosok a gyógyításban.

Mi a tapasztalata, betegeinek hány százaléka használ a gyógyszerek mellett egyéb terápiát?

Becslésem szerint kb. 10-15%-ra tehető az egyéb terápiát alkalmazók köre. Ide sorolnám a gyógynövény alapú teák, tinktúrák, homeopátiás szerek, táplálékkiegészítők fogyasztását. Amennyiben megtörtént az adott betegség természetét feltáró kivizsgálás és a gyógyszeres terápia megkezdése halasztható, én támogatom betegeimet a természetes gyógymódok alkalmazásában, egyidejűleg felhívom a figyelmet az életmód átstrukturálásának fontosságára.

Hogyan találkozott a „bükki füvesemberrel” és a Diabess cukorbetegségre való teakeverékkel?

Egy televíziós műsorban láttam először a „bükki füvesembert”, Gyuri bácsit, akinek páratlan vitalitása és lelkesedése, a gyógynövények mély ismerete, megörökölt tudománya felkeltette érdeklődésemet. A műegyetemen volt szerencsém néhány alkalommal meghallgatni az előadását, majd személyes ismeretséget kötni vele valamint lányával.

Mik a tapasztalatai a Diabess teakeverék használatáról?

Cukorbetegséget megelőző állapotokban (IGT, azaz csökkent glükóztolerancia valamint IFG, azaz emelkedett éhomi vércukorszint esetén) évek óta ajánlom a Diabesst, melynek összetett hatása a speciális gyógynövénykeveréknek köszönhető. A gyermekláncfű lassítja a szénhidrát felszívódását, így csökkenti az étkezés utáni hirtelen vércukor emelkedést, kedvező a C és B vitamin illetve cinktartalma. A csalán vízhajtó, méregtelenítő hatású, az orbáncfű stresszoldó. A tea fekete áfonya tartalma a hajszálerek falát erősíti, javítja a kiserek keringését. A mezei katáng javítja az emésztést, triglicerid és koleszterincsökkentő. Rendszeres használata során gyakran a testsúly is csökken némiképp.

Milyen esetekben, a betegség melyik stádiumában ajánlja a tea fogyasztását?

A Diabess teakeveréket elsősorban a cukorbetegség előcsarnokában (vagyis a csökkent glükóztolerancia stádiumában, 6 és 7 mmol/l közötti éhgyomri vércukor szintnél) ajánlom, természetesen az ellenjavallatok figyelembevételével (ezek az epekövesség, terhesség, szoptatás, 12 éven aluli gyermek). Gyakran látok használata során testsúlycsökkenést, javuló emésztést, egészségtudatosabb életvitelt. Maga a tea fogyasztása is egy szertartás mely az önmagunkra való odafigyelést, relaxációt is jelenti. Vannak betegeim, akik gyógyszeres kezelés mellett is isszák a teát, vélhetően kitolva a gyógyszeremelés szükségességét, illetve a szövődmények megjelenését.

Orvosok a cukorbetegségről és a Diabess-Györgyteáról:
Háziorvos a cukorbetegségről - Dr. Komáromi Hedvig előadása
Cukorbetegség és gyógytea a háziorvos szemével - Dr. Szántai Gábor véleménye

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom